Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

vergoeding zelfstandige behandelcentra

Zelfstandige behandelcentra, makkelijk en snel maar wat kost het u?

1 mei 2019

De zelfstandige behandelcentra (ZBC) zijn aan een stevige opmars bezig, korte lijnen, snel contact en in sommige gevallen dezelfde specialisten als die werkzaam zijn in het ziekenhuis maar parttime deze functie bekleden in dergelijke centra. Het voordeel voor u als zorgvrager is dan ook doordat de insteek veel commerciëler is zij u veel sneller kunnen helpen dan in het ziekenhuis het geval is. U bent dan sneller van uw klachten af maar gaat uw zorgverzekeraar dit wel betalen?

Wat zijn de voorwaarden om gebruik te maken van een ZBC?

In veel gevallen kunt u via uw zorgverzekeraar gebruik maken van de ZBC’s daar veel zorgverzekeraars afspraken hebben gemaakt met deze behandelcentra. Echter dient u ten alle tijden een verwijzing te hebben van uw huisarts of specialist om gebruik te kunnen maken van een ZBC.

Wat kost het u indien u hier gebruik van maakt?

Een rondgang langs de vele ZBC’s en hun internetpagina’s laat zien dat er verschillende contracten zijn gesloten met de zorgverzekeraars. Maar zeker niet alle zorgverzekeraars hebben met alle ZBC’s afspraken gemaakt en daarom is het echt heel verstandig om vooraf te controleren bij uw zorgverzekeraar of de daadwerkelijke kosten gedekt zijn anders kunt u soms voor hoge kosten komen te staan.

Wanneer moet ik een deel zelf betalen?

Dit is geheel afhankelijk van de polis maar ook van de contractering van de zorgverzekeraar met het betreffende centrum. Hieronder enkele voorbeelden van wat u kunt verwachten bij welke polis?

Restitutiepolis: U heeft gekozen voor deze polis in verband met de keuzevrijheid, dat is een goede keuze naar onze mening echter geldt er ook voor deze polis aandacht. Indien u gebruik maakt van een zorgverlener die niet is gecontracteerd door ze zorgverzekeraar dan krijgt u 100% vergoeding van het marktconforme tarief. Echter liggen de tarieven van de ZBC’s vaak hoger dan de behandeling in een ziekenhuis waar de zorgverzekeraar een afspraak mee heeft gemaakt. Zij vergoedden dus enkel de kosten die zij kwijt zijn voor de behandeling in het ziekenhuis. Het resterende deel, dient u zelf uit eigen portemonnee te vergoeden.

Natura en budgetpolis: Bij deze polissen dient u helemaal goed te bekijken of u recht heeft op een vergoeding. In de gevallen van de naturapolis wordt veelal een vergoeding gegeven van 75% van de marktconforme prijs. Bij de budgetpolis kan dit zelfs leiden tot een vergoeding van 60% van de marktconforme prijs

Een voorbeeld: Indien u een knie operatie moet ondergaan inclusief ziekenhuisopname ten gevolgen van slijtage (dbc 131999104) bij een niet gecontracteerde zorgverlener.

Dan zijn de kosten in de reguliere ziekenhuizen gemiddeld: € 9700,- voor de gehele behandeling. Indien u gebruik maakt van van een van zelfstandig behandelcentra dan kost u dit: € 11625,-. Ervanuitgaande dat de zorgverzekeraar de kosten van de zorgverzekeraar gelijk zijn aan die van de reguliere dbc prijs zou u het volgende moeten bijbetalen:

  • Restitutiepolis: € 9700,- hier dient u zelf te betalen, €1925,-
  • Naturapolis (75% dekking): € 7275,-, hier dient u zelf te betalen, € 4350,-
  • Budgetpolis (65% dekking): €6305,-, hier dient u zelf te betalen, € 5370,-

Zoals u kunt zien, zijn dit forse bedragen indien u zonder te verifiëren of het centrum waar u naartoe zou willen deze behandelingen gaat vergoeden.

Op de hoogte blijven van alle veranderingen binnen de zorgverzekering, de zorgpremie 2020, en wanneer u kunt starten met uw zorgverzekering vergelijken? Blijft u ons dan volgen en wij houden u op de hoogte!

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.