Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

controle op behandeling in zorgverzekering

Zorgaanbieders controleren niet of zorgverzekering de behandeling vergoed

29 nov 2013

Zorgaanbieders zoals ziekenhuizen en huisartsen nemen vaak niet de moeite om te controleren of de zorgverzekering van hun patiënten de behandeling die ze uitvoeren wel vergoeden zal. 

Met name Nederlanders die voor een goedkope zorgverzekering hebben gekozen, kan dit problemen opleveren. Als er namelijk voor een ziekenhuis gekozen is die niet op de selecte lijst met zorginstellingen waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten, wordt slechts een deel van de behandeling vergoed. Dit zijn de zogeheten budgetpolissen waarbij de premie voor de zorgverzekering laag is maar er geen keuzevrijheid is van zorgverlener. Een nieuw fenomeen op de markt naast de restitutie en natura varianten. 

Daarnaast zullen sommige zorgverzekeringen de maximale vergoeding baseren op de kosten van dezelfde behandeling bij zorginstellingen waarmee zij een contract hebben afgesloten. Mocht het ziekenhuis waar de behandeling is afgenomen duurder zijn, dan betaal je als patiënt dus nog meer. Dit maakt het dus mogelijk dat indien u een dure operatie moet ondergaan u voor de hoge kosten zelf op kunt draaien wat kan oplopen tot tientallen duizenden euro's. Bedenk dus goed of u dit zou willen! 

In veel gevallen is het niet mogelijk om naar het ziekenhuis te gaan zonder een doorverwijzing van de huisarts. Deze blijkt dus in veel gevallen geen rekening te houden met de zorgverzekeraar van de patiënt maar kijkt enkel naar welk ziekenhuis in de buurt geschikt is om de klacht van de patiënt te behandelen. Ook is het vanzelfsprekend dat een ambulance niet gaat kijken waar hij terecht kan omdat de patiënt een budgetpolis heeft, die zalin de praktijk de patiënt naar het ziekenhuis brengen welke het meest dichtbij is. 

De Landelijke Huisartsen Vereniging geeft aan dat het niet de plicht is van de huisarts om rekening te houden of de zorgverzekering van de patiënt nu wel of niet de behandeling vergoed. 

Belangenorganisatie NPCF geeft aan dat zij niet op de hoogte waren van deze situatie en eisen dat dit snel rechtgetrokken wordt. 

Zorgverzekering vergelijken

Indien u gebruik maakt van onze vergelijker kunt u aangeven dat u wel of geen keuzevrijheid wenst, maak het een bewuste keuze en kijk goed welke ziekenhuizen in uw buurt contracten hebben met uw zorgverzekering. Op dit moment hebben nog niet alle verzekeraars hun contracten bekend gemaakt met de zorgverzekeraars. De minister gaat volgend jaar dan ook verplichten om in de toekomst voor het afsluiten van een polis exact te zien waar wel en geen contracten afgesloten zijn. Tot die tijd is het hebben van een budgetpolis niet altijd de beste keuze!  

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.