Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

zorgkosten stijgen minder hard

Zorgkosten stijgen minder hard

22 mei 2017

De formatiebesprekingen zijn nog druk gaande over welke partijen er samen gaan werken binnen de nieuwe regering. Ook de zorg staat weer hoog op de lijst met een aantal punten, een van die punten zijn de zorgkosten. Wat het kabinet Rutte wel is gelukt is om voor het vierde jaar op rij de zorgkosten minder hard te laten stijgen dan vooraf is verwacht. Dit heeft geresulteerd in een meevaller van 1,8 miljard euro.

Zorgkosten blijven dalen

Minister Schippers maakt zich al jaren hard voor de zorg om te voorkomen dat de prijs van de zorgverzekering stijgt. Dit doet zij onder meer door met fabrikanten van dure medicijnen om de tafel te zitten om een plafond af te spreken en een betere prijs te bedingen. De zorg kostte vorig jaar 66 miljard euro blijkt uit de cijfers van de Algemene Rekenkamer die in het bezit zijn van de Telegraaf. 

Wat voor effect heeft dit op de zorgpremie 2018?

De verwachtingen zijn vooralsnog dat de zorgpremie voor de zorgverzekering 2018 gaat stijgen, dit mede doordat de vier grote zorgverzekeraars hebben aangegeven het afgelopen jaar verlies te hebben gemaakt. Dit is uiteraard een gecalculeerd verlies door de inzet van de reserves van de zorgverzekeraars. Echter hebben deze zorgverzekeraars ook richtlijnen vanuit de Europese Unie waar zij zich aan moeten houden om ervoor te zorgen dat ze niet om kunnen vallen. Directeur Chris Oomen van DSW heeft zich hier al eerder tegen uitgesproken dat het een belachelijke regel is en dat deze zogeheten solvabiliteit moet veranderen. Als dit verandert zou kunnen worden betekent het dat ze verzekeraars meer geld kunnen gebruiken voor het laag houden van de premie. Echter is dit tot dusverre niet het geval en zal naar alle verwachtingen de zorgpremie 2018 stijgen. 

Ook heeft het onderzoeksbureau Willis Tower bekend gemaakt dat de werkgeverskosten voor de zorgverzekering naar verwachting gaan stijgen met 3% naar een totaal van 8%, eerder al in 2015 was dit 7%. 

Wat kunnen we verder nog verwachten?

Het belangrijkste is vooralsnog dat er een kabinet gevormd moet gaan worden en de plannen gemaakt zullen gaan worden tussen de partijen. Pas op prinsjesdag zullen alle details van het basispakket en de veranderingen hiervan naar buiten worden gebracht, mits dit niet eerder uitlekt. Wij zullen u uiteraard op de hoogte houden van alle ontwikkelingen rondom de verkiezingen en de zorgverzekeringen.

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.