Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

stijgende zorgpremie

Zorgpremie 2015 mag slechts 20 euro stijgen

5 mrt 2014

De jaarlijkse zorgpremie zal in 2015, in tegenstelling tot de verwachtingen, slechts met maximaal 20 euro stijgen. Minister Schipper van Volksgezondheid heeft in een schrijven aan de Tweede Kamer laten weten dat het stijgen van de zorgpremie 2015 begrensd zal worden.

De premie voor de langdurige zorg daalt bij de invoering van de Wet langdurige zorg (Wlz) naar verwachting met 2,6%. Dat rekenen minister Schippers en staatssecretaris van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de Tweede Kamer voor in een brief over de effecten van de hervorming van de langdurige zorg.

AWBZ

Dat de zorgpremie 2015 hoger uit zal vallen was voor niemand een verrassing. Vanaf komend jaar zal de verantwoordelijkheid voor de AWBZ verdeeld worden tussen zorgverzekeraars en gemeenten. Omdat het basispakket uitgebreid wordt, is het te verwachten dat de zorgverzekeraars de zorgpremie omhoog bijstellen om deze extra kosten op te vangen.

Lager dan verwacht

Eerder aangekondigde schattingen van de premie-effecten kwamen uit op een jaarlijkse stijging van ongeveer 200 euro. En ook werkgevers zouden veel meer moeten gaan betalen. Het ministerie gaf echter toen al aan dat de zorgpremie op jaarbasis hoogstens met 50 euro zou stijgen en dat zij zouden komen met een doorrekening. Inmiddels de maximale stijging bijgesteld naar 20 euro op jaarbasis. En uit de doorrekening is naar voren gekomen dat de premie als gevolg van de nieuwe Wlz ongeveer 10% van het belastbaar inkomen in de eerste en tweede belastingschijf gaat bedragen. De huidige AWBZ-premie bedraagt momenteel 12,65%.

Zachte landing

Omdat het kabinet een abrupte premiestijging wil voorkomen bereidt het kabinet een “zachte landing” voor. Het kabinet wil tijdelijk de rijksbijdrage aan het Zorgverzekeringsfonds verhogen. Als gevolg hiervan komt de nominale premiestijging volgend jaar uit op maximaal 20 euro op jaarbasis. Zonder deze rijksbijdrage zou de zorgpremie 2015 een stuk hoger uitvallen, namelijk 100 euro op jaarbasis.

Tijdelijke maatregel

Op de lange termijn is het wel mogelijk dat de zorgpremie gaat stijgen naar het eerder beoogde bedrag. De rijksbijdrage aan het Zorgverzekeringsfonds is slechts een tijdelijke bijdrage om een abrupte premiestijging te voorkomen. Deze subsidie gaat vanaf volgend jaar in en zal over de komende vier jaar worden afgebouwd. 

 

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.