Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

zorgpremie stijgt

Zorgpremie stijgt door dure geneesmiddelen

2 sep 2015

De zorgpremie dreigt te blijven stijgen door het gebruik van dure geneesmiddelen waaraan de zorgverzekeraars geld uitgeven.  Dit zijn vooral de dure middelen die door specialistische ziekenhuizen worden gebruikt. Doordat deze medicatie lastig te maken zijn schieten de kosten hiervan omhoog. Daar waar de zorgverzekeraars in 2011: 700 miljoen euro hebben uitgegeven aan deze medicijnen is dit nu al gestegen tot 1,5 miljard euro. Een groep van artsen, zorgverzekeraars en ziekenhuisapothekers komen nu met een plan om de kosten binnen de perken te houden.

Plan van aanpak van deze groep?

Het probleem ligt hem vaak in de medicatie die voorgeschreven wordt in de specialistische ziekenhuizen, deze medicijnen noemt men ook wel de bioligicals (biologische geneesmiddelen). Juist vanwege de aard van het product (biologisch) zijn hierdoor erg lastig om te maken en daarom duur. Echter op het moment van het verlopen van de patenten pas dan kunnen ze nagemaakt worden (biosimilars).  De kosten van deze gelijkmatige producten liggen 40-70 procent goedkoper dan de originele medicijnen. Echter om dit probleem daadwerkelijk aan te kunnen pakken moet er wel een goede voorlichting komen naar patiënten en artsen die deze middelen moeten gaan gebruiken en dat de werking hetzelfde is dan het originele product. Een wijziging van medicijnen daar is men nogal huiverig voor en zo blijkt ook het feit dat de patenten van 6 biologicals verlopen zijn en er pas slechts 2 “gekopieerd” zijn.  Mocht dit daadwerkelijk goed doorzetten dan zal dit wellicht van invloed zijn op de prijs van de zorgverzekering 2017.

Minister Schippers van Volksgezondheid juicht dit initiatief toe om de zorg binnen de kosten te houden. Alle ontwikkelingen die ertoe doen om de zorgpremie niet te laten stijgen zijn een goede ontwikkeling. Minister Schippers komt later terug op deze plannen bij haar nieuwe geneesmiddelenbeleid welke later gepresenteerd zal worden.

bron: Nos

 

 

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.