Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

declaraties zorgverzekeraars

Zorgverzekeraar Achmea claimt onterechte declaraties terug

10 jan 2014

Zorgverzekeraar Achmea heeft de afgelopen drie jaar teveel uitbetaald aan tandartspraktijken en gaan nu declaraties die ten onrechte zijn ingediend terugclaimen. Volgens de zorgverzekeraar gaat in totaal om een bedrag van ongeveer 4 miljoen euro.De zorgverzekeraar gaat over tot het terugclaimen van declaraties nadat zij intern onderzoek hebben ingesteld naar declaraties die door tandartspraktijken zijn ingediend in de periode 2010 - 2012. Daaruit heeft de zorgverzekeraar geconcludeerd dat er de afgelopen drie jaar behoorlijk veel declaraties ten onrechte zijn uitbetaald. Daarom heeft de zorgverzekeraar besloten dat het de moeite waard is om deze declaraties terug te claimen.

 

Inmiddels zijn de eerste brieven naar tandartspraktijken verzonden. Daarin worden de praktijken verzocht om het ten onrechte ontvangen geld terug te betalen. In sommige gevallen gaat het om flinke bedragen. Het is niet duidelijk of tandartspraktijken die voor duizend euro of meer in de mist zijn gegaan gebruik kunnen maken van een betalingsregeling.

 

De zorgverzekeraar geeft overigens aan dat zij de praktijken niet beschuldigen van het bewust indienen van deze declaraties. Achmea is van mening dat het declaratiesysteem waarmee tandartspraktijken in Nederland werken inmiddels flink verouderd is en niet eenvoudig in de omgang is. 

 

De zorgverzekeraar zal binnenkort met de NZa en tandartsorganisaties om de tafel gaan zitten om zo een beter systeem voor het indienen van declaraties op touw te zetten. Sinds de afgelopen maanden is het al niet meer mogelijk om foutieve en onterechte declaraties in te dienen in het systeem. Deze declaraties worden automatisch geweigerd.

 

De NZa kwam vorige maand al naar buiten met het nieuws dat ten onrechte jaarlijks ongeveer 75 miljoen gedeclareerd wordt en de controle op deze declaraties ontbreekt. In sommige gevallen is het zelfs voor een leek vrij duidelijk zichtbaar dat de declaratie niet klopt. De autoriteit is daarom van mening dat de bevoegdheden van zorgverzekeraars om declaraties te checken moet worden uitgebreid.

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.