Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

zorgverzekering SP

Zorgverzekeraars afschaffen, aldus de SP

11 sep 2015

Alle zorgverzekeraars moeten worden afgeschaft en hun taken moeten worden overgenomen door een landelijke voorziening. Hiermee komt de SP in het plan “de zorg is van ons” dat vanaf maandag beschikbaar is.

Afschaffen zorgverzekeraars

Het afschaffen van de zorgverzekeraars, geen eigen risico meer voor de patiënt en een uitgebreid basispakket voor iedereen. Dat is wat de SP voor ogen heeft in het plan, dit zal moeten worden gefinancierd door een inkomensafhankelijke bijdrage te gaan heffen waarbij de mensen met een hoger inkomen meer betalen en de mensen met een laag inkomen minder betalen.

Wet publieke gezondheid

Ook zouden ze een nieuwe wet willen aanmaken, de Wpg ofwel Wet publieke gezondheid. Hierin vallen dan de huidige Jeugdwet, Wmo en de eerstelijnszorgverlening. De Wet omschrijft welke taken gemeenten hebben voor de te organiseren basiszorg in hun woonplaats. In iedere gemeente moet een basisniveau aan zorgtaken worden georganiseerd. Daarom vormt het basispakket voor gemeentelijke zorgtaken de basis voor de Wpg.

Geen hoge reserves en geen risicoselectie

De zorgverzekeraars blijven geld oppotten, nu afgelopen jaar gebruikt voor een verlaging van de zorgpremie maar de eisen vanuit Europa worden steeds hoger waardoor er meer geld op de plank blijft liggen. Echter hebben ze alsnog 3 miljard nog aan overschot op de reserves dus hopelijk weegt dat nog mee in de zorgpremie 2016?  Het weer in publieke handen brengen van de basisverzekering geldt dat de zorgverzekeraars hierin worden geïntegreerd, het geld wat is opgebouwd in de reservepot kan hiervoor worden gebruikt en verstoort ook niet het integratieproces en de hoogte van de zorgpremie. Met de nieuwe basisverzekering worden risico’s geminimaliseerd en zijn er slechts beperkte buffers nodig en kan er tevens een einde worden gemaakt aan de risicoselectie van mensen met chronische aandoeningen of ouderen.

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van alle punten die de SP zou willen veranderen in het zorgstelsel. De kans is heel klein dat dit allemaal gaat lukken omdat het wel hele rigoureuze beslissingen zijn om dit helemaal om te gooien. Enkele punten die ze benoemen zoals geen risicoselectie, geen eigen risico en fysiotherapie voor iedereen zouden zeker een verbetering zijn voor het huidige zorgstelsel

 

 

 

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.