Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Social media zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars benutten social media onvoldoende

3 mrt 2013

Nederlandse zorgverzekeraars laten miljoenen aan PR-waarde liggen omdat zij nog onvoldoende gebruik maken van social media.  Bij PR-waarde wordt gekeken naar aantallen vertoningen, tarieven, sentimenten en followers. Dit stellen communicatiebureau Porter Novelli en mediamonitoringsbureau Clipit na onderzoek onder 44 zorgverzekeraars in de laatste maanden van 2012. In totaal veroorzaakten alle 44 verzekeraars samen 63.546 online berichten.

Op Twitter (65%) waren de meeste berichten terug te vinden, daarna komen de blogs (4%) en Facebook (3%). De meeste berichten op Twitter gingen in die periode over zorgverzekeraar Menzis, die 22% van de tweets zelf verstuurde; 68% van de tweets over het merk, werden door de consument verstuurd. Menzis werd op de voet gevolgd door Interpolis, die online ook zeer actief is.
 

In totaal haalde de top 10 zorgverzekeraars €9.155.085 euro aan PR-waarde op, zo stellen Porter Novelli en Clipit. Delta Lloyd behaalde de hoogste pr-waarde van €1.733.928 euro. Zilveren Kruis Achmea profiteerde onder andere van de melding van de gelijkblijvende prijs van de basisverzekering, die goed werd opgepakt.  Hiermee behaalt Zilveren Kruis Achmea een totale PR-waarde van €1.662.535 en verdient daarmee een tweede plek, gevolgd door Menzis met een totale PR-waarde van €1.479.905
 

Opvallend bleek de hoge score van de relatief kleine zorgverzekeraar Ditzo. Met 8.770 fans nu hebben zij het grootste aantal Facebook-aanhangers van alle zorgverzekeraars. Ditzo heeft vooral de commercial met John De Wolf en de nominatie voor de Gouden Loeki ingezet om engagement te creëren. Vooralsnog met succes. Het merk weet met verschillende updates en acties relatief veel ‘comments’ en ‘likes’ te verzamelen.
 

Het online sentiment rond zorgverzekeraars werd overwegend positief bevonden. Dit merkten met name Zilveren Kruis Achmea, OHRA en FBTO. Analyse maakt duidelijk dat Zilveren Kruis Achmea vooral profiteerde toen zij als een van de eerste merken bekend maakte dat ze de basispremie niet zouden verlagen.
 

Merken worden, of ze het willen of niet, vooral door anderen besproken. Ook in de verzekeringsmarkt, met misschien wat minder aantrekkingskracht voor de gemiddelde consument. Hoewel er een relatief korte periode is geanalyseerd, is er genoeg indicatie dat zorgverzekeraars nog steeds zoekende zijn om conversatie waarde te creëren. Het is vooralsnog meer productgericht, in plaats van klantgericht communiceren. Juist het bouwen van een relatie door middel van social media, kan verzekeraars helpen merk voorkeuren te versterken.

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.