Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

korting ggz

Zorgverzekeraars eisen korting op de GGZ

28 sep 2013

Zorgverzekeraars eisen een flinke korting op de geestelijke gezondheidszorg. Zij zijn momenteel bezig met het samenstellen van de zorginkoop voor volgend jaar. De zorgverzekeraars eisen in de meeste gevallen minimaal 5% korting, maar een aantal zorgverzekeraars eisen zelfs een korting van 10%. Instellingen die geestelijke gezondheidszorg aanbieden, leveren kritiek op de werkwijze van de zorgverzekeraars.

De instellingen voelen zich onder druk gezet om geestelijke zorg voor een bodemprijs aan te bieden. In sommige gevallen zijn de instellingen zelfs genoodzaakt om deze zorg voor minder dan de kostprijs aan te bieden. Voorheen werd er met een ander systeem gewerkt voor het toewijzen van budgetten waardoor er meer financiële ruimte overbleef voor de zorgaanbieders. Tegenwoordig is het budget echter gebaseerd op prestaties en omdat de kosten zo laag mogelijk moeten blijven, moeten zorgaanbieders meer zorg leveren voor minder geld. 

Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit liggen de huidige maximale tarieven voor Diagnose Behandel Combinaties te laag. Er is gekozen om deze tarieven met 6% te verhogen om zo de omschakeling van het oude naar het nieuwe systeem te overbruggen maar de zorgaanbieders zitten met het probleem dat de zorgverzekeraars deze kostenstijging niet accepteren.

Volgens diezelfde Nederlandse Zorgautoriteit zijn de zorgverzekeraars dus bezig met het opzoeken van de grenzen binnen het onlangs gesloten zorgakkoord. Zorgverzekeraars geven echter aan dat de kosten in de gezondheidszorg nog altijd te hard en te snel stijgen. Daarom moeten zij scherp inkopen en hoge kortingen bedingen om de geestelijke gezondheidszorg voor hun klanten betaalbaar te houden.

Voordat de zorgverzekeraars en de aanbieders van geestelijke gezondheidszorg dus een akkoord sluiten voor het inkopen van zorg voor volgend jaar, zullen we waarschijnlijk een poosje verder zijn. De onderhandelingen lopen in ieder geval op het moment spaak.

Bron: Zorgvisie

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.