Zorgverzekeraars in 2016 bijna helemaal risicodragend.

Zorgverzekeraars zijn risicodragend

De zorgverzekeraars zijn in 2016 bijna helemaal risicodragend, dat is wat minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) schrijft aan de tweede kamer. In de wet is afgesproken dat de zorgverzekeraars voor de zorgverzekering 2017 helemaal risicodragend moeten werken. Dat gaat betekenen dat de zorgverzekeraars niet meer achteraf geld terugkrijgen omdat ze meer of minder geld hebben uitgegeven aan bepaalde groepen verzekerden. Juist door de zorgverzekeraars dit risico te laten dragen maken de verzekeraars extra inspanningen om de kosten te beheersen.

Wat krijgen de zorgverzekeraars achteraf gecompenseerd?

Het is best een ingewikkeld systeem om geheel uit te leggen waar en op welke wijze een zorgverzekeraar te werk gaat. Dit zullen wij u besparen echter zijn een aantal factoren van de compensatie:

  • Huisadres / postcode van de patiënt.
  • Sociale status (in loondienst, AOW,WW)
  • Leeftijd en geslacht
  • Farmaciekostengroepen
  • Diagnosekostengroepen
  • Hulpmiddelenkostengroepen
  • Meerjarig hoge kosten

Dit zijn slechts enkele voorbeelden waarop een verzekeraar gecompenseerd kan worden. Wekt dit uw interesse en wilt u hier meer over weten dan verwijzen wij u graag naar de website van het Zorginstituut Nederland.

Verbeteren van de kwaliteit

De stappen die nu gemaakt worden zijn tot stand gekomen door verbeterde modellen die inschattingen kunnen maken voor welke zorgkosten bepaalde groepen kunnen gaan maken. Minister schippers heeft dit al eerder dit jaar aangekondigd middels de brief:        “Kwaliteit Loont” hierin is bekend geworden dat de focus van de compensatie vooral verschuift naar de chronische zieken. Dit om de prikkel weg te halen zodat de zorgverzekeraars niet enkel jonge gezonde verzekerden willen winnen als nieuwe klanten. Op deze brief hebben wij ook het artikel geschreven: Lagere zorgpremie voor zieke mensen” over de manier waarop studenten een voorrangspositie hebben binnen de verzekeraar door de “bug” in het huidige vereveningssysteem.

Of we een prijsdaling voor de zorgpremie 2016 kunnen verwachten dat laat nog even op zich wachten. Wel is het inmiddels bekend geworden dat de zorgpremie met 7 euro per maand gaat stijgen maar wat de zorgverzekeraars met deze prijs gaan doen is nog niet bekend! Vanaf november is het dan ook verstandig om te starten met uw zorgverzekering vergelijken.

Blijf ons volgen om niets te missen op het gebied van de zorgverzekeringen!

Last Updated on 9 maart 2020 by Frans Kooning