Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Zorgverzekeraars kunnen medische informatie van werknemers in ziektewet opvragen

Zorgverzekeraars kunnen medische informatie van werknemers in ziektewet opvragen

20 sep 2013

Zorgverzekeraars kunnen medische informatie van werknemers in de ziektewet opvragen. In sommige gevallen gebeurt dit zelfs ook. Achmea en De Goudse hebben in het verleden medische informatie opgevraagd van werknemers in de ziektewet. Er wordt van de werkgevers vereist dat zij deze medische informatie overhandigen. Wanneer zij deze informatie van de werknemers niet overhandigen kan dit gevolgen hebben voor het uitkeren van vergoedingen voor het ziekteverzuim van werknemers.

Momenteel worden enkel werkgevers met een verzekering voor het opvangen van ziekteverzuim getroffen. Als zij de medische informatie niet kunnen of willen leveren, zullen zij een flinke duit mislopen. Het College Bescherming Persoonsgegevens waarschuwt echter voor de verregaande gevolgen die deze praktijken kunnen hebben voor zowel werkgevers als werknemers.

Om consumenten te beschermen, is het enkel toegestaan om administratieve informatie van werknemers op te vragen. Dit betreft informatie als de ingangsdatum van het verzuim, het loon en de naam- en adresgegevens van de werknemers die ziek gemeld is. Achmea en De Goudse hebben echter werkgevers onder druk gezet om naast deze informatie ook gevoelige medische informatie aan te leveren.

Wanneer zorgverzekeraars toegang hebben over gevoelige medische informatie, dan kunnen zij deze informatie gebruiken om mensen te weigeren of een hogere premie te aan te slaan. Daarom hebben zorgverzekeraars doorgaans geen toegang tot deze informatie. De twee zorgverzekeraars in kwestie, Achmea en De Goudse, zijn echter hun boekje te buiten gegaan en hebben op slinkse wijze deze informatie toch weten bemachtigen.

Het is nog niet bekend hoe er op dit voorval gereageerd gaat worden. Volgens artsenorganisaties gaat het om een kwestie die zeker met succes voor de rechter gebracht kan worden. Het Verbond van Verzekeraars bevestigt dat zij een aantal misstanden hebben waargenomen binnen de zorgverzekeringsbranche.

bron: Zembla

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.