Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

overgang zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars; overgang wijkverpleging 2015 niet haalbaar.

24 jul 2014

De zorgverzekeraars laten van zich horen nu de streefdatum waarop de wet Langdurige Zorg in werking gaat treden bekend is.  In deze wet is opgenomen dat de zorgverzekeraars de wijkverpleging en kortdurende eerstelijnszorg op zich moeten gaan nemen per 1 januari 2015. Echter lijkt dit allemaal niet haalbaar te zijn, gezien de beleidsregels die per 1 juli gereed hadden moeten staan nog niet beschikbaar zijn.

Bezuinigingen in de zorg

De bezwaren die komen vanuit de zorgverzekeraars richten zich vooral op de wijkverpleging. Er werd aanvankelijk gedacht dat er geld bespaard kon gaan worden op de wijkverpleging middels de zorginkoop. Nu blijkt dat de consumenten die onder de AWBZ vallen het overgangsrecht hebben om 1 op 1 door te stromen naar de Zorgverzekeringswet. Zo zijn deze verzekerden ook gerechtigd om de zorg te behouden bij de niet-gecontracteerde wijkverpleegkundigen, wat voor de zorgverzekeraars duurder uit gaat vallen. Op deze manier kan er geen bezuiniging in de zorg plaatsvinden.

Wijkverpleegkundigen

Ook de wijkverpleegkundigen roepen nog onduidelijkheid op over hoe zij dit model in willen gaan vullen. Sommige partijen pleitten voor een niveau 5 verpleegkundige om de zorg te plannen en uit te voeren, anderen zijn van mening dat dit ook een niveau 3 of 4 verpleegkundige mag zijn. Indien men er voor kiest om alleen niveau 5 verpleegkundige in te gaan zetten, zouden er diverse niveau 3 en 4 verpleegkundige op straat komen te staan. Daarnaast is het ook nog de vraag of er voldoende niveau 5 verpleegkundige zijn die deze taak op zich kunnen nemen. 

Uitleg niveaus verpleegkundigen:

  • Niveau 3: MBO opleiding niveau 3 ofwel Verzorgende IG opleiding
  • Niveau 4: MBO opleiding niveau 4 ofwel Verpleegkundige
  • Niveau 5: HBO opleiding - Verpleegkundige

Binnen de zorg heeft het opleidingsniveau al geruime tijd vragen opgeroepen. Tot op de dag van vandaag is het namelijk zo dat een niveau 4 verpleegkundige hetzelfde betaald krijgt als een niveau 5 verpleegkundige, indien beide dezelfde taken uitvoeren. Wel is het zo dat niveau 5 verpleegkundigen sneller doorstromen naar functies als teamleider of zorg coördinator. 

Oplossingen zorgverzekeraars:

De zorgverzekeraars willen nu graag duidelijkheid over het volume, de kosten, de afbakening en prestaties per verzekerde. Het is momenteel niet mogelijk om deze functie per 1 januari in de zorgverzekeringswet op te nemen. Daarnaast willen ze ook graag duidelijke richtlijnen van het ministerie van VWS en de ACM, zodat de gezamenlijke zorginkoop niet tegenstrijdig is met de mededingingswet. 

Het lijkt erop dat dit verhaal dus binnenkort wederom een vervolg gaat krijgen, of de deadline van 1 januari 2015 daadwerkelijk behaald gaat worden is dus maar de vraag. Blijf ons volgen voor al het laatste nieuws van de zorgverzekering 2015

 

Bron: Skipr

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.