Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Zorgfraude zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars vorderen 449 miljoen terug na fraudecontrole!

9 jul 2015

De zorgverzekeraars zijn de afgelopen jaren steeds meer inspanning aan het leveren op het gebied van de controle van de zorgverleners. Hier laten ze niet alleen de patiënten in mee participeren door hun rekening te laten controleren op fraude maar gebruiken ze steeds vaker slimme tools om de onjuistheden op te sporen. Het afgelopen jaar heeft ze dit 449 miljoen euro opgeleverd welke anders onterecht uitbetaald had geworden met als gevolg dat de zorgpremie 2016 hierdoor zou kunnen stijgen.

2 miljard euro aan kosten bespaard!

Niet alleen de controles achteraf op het bedrag van 449 miljoen euro welke zijn teruggevorderd is een positief punt. De controles vooraf werpen vooral de meeste vruchten af, hier hebben de zorgverzekeraars een bedrag van 2 miljard euro kunnen stoppen. Bij navraag bleken sommige verzekerden niet verzekerd voor de betreffende zorg of werden er onjuiste tarieven gedeclareerd.

Wanneer spreekt een zorgverzekeraar van fraude?

Een zorgverzekeraar spreekt pas van fraude als er een regel is overtreden en er sprake is van bewust of opzettelijk handelen waardoor er ten onrechte voordeel behaald kan worden. In totaal is de echte fraude vastgesteld op 18,7 miljoen en zijn er in 34,1 miljoen spraken van onjuistheden. Dit ging vooral verkeerd bij de PGB regeling (AWBZ) en GGZ.

De zorgverzekeraars blijven intensief samenwerken met brancheorganisaties, het ministerie van VWS en opsporingsinstanties om de fraude zo goed mogelijk tegen te gaan. Steeds meer innovatieve ideeën worden uitgevoerd om werkwijzen te veranderen en zelfs de zorgaanbieders via tools de rekeningen te laten controleren.

Zie hieronder de tabel met jaarlijkse fraudeopsporingen:

Jaartal

Controle achteraf

Vastgestelde fraude

Onjuistheden via fraudeonderzoek

2011

€ 167 miljoen

€ 7,7 miljoen

onbekend

2012

€ 198 miljoen

€ 6 miljoen

€ 10 miljoen

2013

€ 329 miljoen

€ 9,4 miljoen

€ 17,9 miljoen

2014

€ 449 miljoen

€ 18,7 miljoen

€ 34,1 miljoen

 

Kortom blijf ook zelf uw rekeningen controleren, u kunt dit inzien door naar de website van uw zorgverzekeraar te gaan en aldaar in te loggen in uw persoonlijke omgeving. Door dit constructief te blijven doen kunnen we er in ieder geval voor zorgen dat er geen overbodig geld uitgegeven gaat worden en de zorgpremie binnen de perken te houden. 

Bron: Zorgverzekeraars Nederland.

 

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Dit zegt toch wel wat over dit frauduleuze landje, hoe hoger opgeleid hoe meer er wordt gefraudeerd, banken, zorg, politiek er is gewoon geen enkel moreel besef meer. Denk dat er gewoon zwaar gestraft moet worden zeker omdat dit willens en wetens gebeurt, Artsen gewoon in loondienst nemen tegen een vast salaris niets geen maatschapjes meer dit werkt fraude in de hand

Door Rick op 9 jul 2015

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.