Zorgverzekeraars willen uitstel Wet langdurige zorg

Uitstel wet langdurige zorg

Volgens de zorgverzekeraars is het nog niet verantwoord als de langdurige zorg al in het komende jaar wordt hervormd. De wet die dit gaat regelen is nog niet af, de systemen zijn er nog niet klaar voor en de voorbereidingstijd is te kort. Volgens oud-minister André Rouvoet, voorzitter van de brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland, moet de wet daarom worden uitgesteld.

Met deze uitspraken voegt Rouvoet zich bij de groep critici over de decentralisatie van de langdurige zorg en jeugdzorg. Vorige week waarschuwde de Raad van State nog dat er grote onderlinge verschillen kunnen ontstaan tussen gemeentes bij de dienstverlening en uitvoering van de zorgtaken.

Onduidelijkheid budgetten

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat weten dat zij niet weten waar zij aan toe zijn. Er is volgens hen onduidelijkheid over de budgetten en daardoor kunnen gemeenten zich niet goed voorbereiden op hun nieuwe zorgtaken. Ook de vereniging van zorgbedrijven, Actiz, en de belangenvereniging voor gehandicapten pleiten er voor om de hervorming van de langdurige zorg uit te stellen. De Partij van de Arbeid wil in het komende jaar in ieder geval 200 miljoen euro extra uittrekken voor de langdurige zorg. Hiervoor pleitte fractievoorzitter Diederik Samson om zo de overheveling van de zorg naar gemeenten te vergemakkelijken. Ook de ChristenUnie en SGP hebben inmiddels bij de minister van Economische Zaken aangedrongen op extra budget.

Onvoldoende steun voor nieuwe wet

Vanaf 1 januari 2015 wil het kabinet de Wet Langdurige Zorg (Wlz) hervormen. Deze hervorming maakt een einde aan de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) uit 1968. De kosten voor deze wet zijn opgelopen tot ruim 28 miljard euro in dit jaar. Van Rijn verwacht dat de Wet Langdurige Zorg volgend jaar ongeveer 17 miljard euro gaat kosten. Het verschil van ruim 11 miljard euro wordt deels overgedragen aan gemeenten en deels aan zorgverzekeraars. Echter moet de nieuwe wet nog in de Tweede en Eerste Kamer worden behandeld maar momenteel heeft staatssecretaris van Rijn nog niet voldoende steun van de oppositiepartijen. De overdacht van de jeugdzorg is wel goedgekeurd door het parlement.

Volgende week financieel akkoord verwacht

Volgens premier Mark Rutte kunnen we deze week een financieel akkoord verwachten over de langdurige zorg. De premier verwacht dat de coalitiepartijen en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP het eens gaan worden waarmee er een meerderheid voor de plannen zal zijn in de Tweede en Eerste Kamer. Sinds het begin van vorige week onderhandelen VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP over de begroting voor volgend jaar. De langdurige zorg is hierbinnen een belangrijk thema. Volgens Rutte is meer geld voor de overheveling van zorgtaken naar gemeenten een onderdeel van de gesprekken. Vandaag gaan de besprekingen tussen de partijen weer verder.

Bron: Volkskrant

Last Updated on 10 september 2020 by Rob de Graaf