Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Kosten tandarts

Zorgverzekering 2013: Tandartstarieven gaan omlaag

13 okt 2012

Het experiment die het afgelopen jaar in het leven is geroepen betreffende de vrije tandartstarieven is stopgezet. Door deze stopzetting zal er vanaf januari 2013 weer gebruik gemaakt worden van vaste tarieven bij de tandartsen. Deze prijzen zullen een aantal procent lager uitvallen dan de prijzen in het afgelopen jaar. 

Dit is onlangs bekend gemaakt door de NZa, ook wel bekend als de Nederlandse Zorgautoriteit. Een aantal van de Nederlandse tandartsen zal dan ook met ingang van het aankomende jaar weer gebruik moeten maken van vaste tarieven die lager uitvallen dan de huidige tarieven. Het experiment waarbij de tandartsen het afgelopen jaar hun eigen tarieven mochten bepalen, bleek toch niet zo’n groot succes. Het experiment gaf de tandartsen de kans om zelf de prijzen te bepalen voor hun behandelingen die werden uitgevoerd. Dit experiment is ingegaan in januari 2012 en heeft dus geen jaar mogen duren. Tijdens het experiment was het de bedoeling dat de onderlinge concurrentie bij de tandartsen zou worden vergroot zodat er een betere prijs en kwaliteitsverhouding naar voren zou komen. 

Bij aanneming van het experiment was het de bedoeling dat het voor een periode van drie jaar zou voortduren. Zoals dus onlangs bekend is geworden, zal het experiment vroegtijdig worden gestaakt. Het NZa is daarom nu druk bezig om de nieuwe tarieven te bepalen voor het aankomende jaar. Dit wordt uitgevoerd door middel van de tarieven die bekend zijn uit het jaar 2011. Om de kosten van de tandartsen te kunnen dekken dienen de verzekerden een aanvullende verzekering af te sluiten bij hun zorgverzekering. De behandelingen bij een tandarts worden namelijk niet meer vergoed vanaf het 18e levensjaar van de verzekerde, bij enkel een basisverzekering. Tot het einde van het jaar zijn de tandartsen nog in de gelegenheid om hun eigen prijzen te bepalen voor de behandelingen. Hierdoor kan het momenteel voor de patiënt nog voordeliger zijn om een andere tandarts te kiezen. Vanaf volgend jaar is het niet meer belangrijk voor de kosten welke tandarts gekozen wordt, omdat alle tandartsen in Nederland gebruik gaan maken van een vast tarief voor de behandelingen. Bent u benieuwd of u verzekerd bent tegen de kosten van de tandarts? Kijk dan goed de polisvoorwaarden na van uw aanvullende verzekering. Bent u niet in het bezit van een aanvullende verzekering en wilt u deze afsluiten? Vergelijk dan goed de aanvullende verzekeringen van de zorgverzekeraars met elkaar, geen één aanvullende verzekering is namelijk hetzelfde!

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.