Vergoeding bloeddrukverlagers 2025

Wat is bloeddruk?

De druk in de bloedvaten wordt de bloeddruk genoemd. Het hart pompt bloed in de bloedvaten, hierdoor ontstaat bloeddruk. De bloeddruk is het hoogst op het moment dat je hart samentrekt. Op dat moment wordt het bloed het lichaam ingestuwd, dit wordt de bovendruk genoemd. Hierna ontspant het hart, de druk wordt verlaagd, dit wordt de onderdruk genoemd. De bloeddruk is voortdurend wisselend, in beweging is de bloeddruk hoger dan wanneer je zit. Voordat de bloeddruk wordt gemeten moet je eerst minimaal 5 minuten ontspannen (zitten). Een normale bloeddruk in rust voor een vrouw is: bovendruk 120 en onderdruk 75. Bij mannen is het meestal hoger, bovendruk 130 en onderdruk 80. Als de bovendruk boven de 140, of de ondedruk boven de 90, is dan is er sprake van een hoge bloeddruk. De bloeddruk heeft de neiging, met het vorderen van de leeftijd, te stijgen. 

Wat zijn de oorzaken van hoge bloeddruk?

Een hoge bloeddruk kan o.a. mogelijk worden veroorzaakt door:

  • overmatig gebruik van zout 
  • overmatig gebruik van alcohol  
  • overmatig gebruik van drop 
  • gebruik anticonceptiepil 
  • gebruik van bepaalde medicijnen zoals bijvoorbeeld ibuprofen (pijnstiller).

Soms komt hoge bloeddruk in bepaalde families vaak voor.

Hoe is de bloeddruk te verlagen?

Als er een te hoge bloeddruk wordt geconstateerd, is het belangrijk om de bloeddruk te verlagen met bloeddrukverlagende middelen. Te hoge bloeddruk kan schadelijk zijn voor bepaalde organen of de ogen. Een bloeddrukverlagend middel wordt regelmatig in combinatie met een dieet voorgeschreven. Enkele bloeddrukverlagers: Cardene, Novatex, Micardis, Lizam, Cardura, Captopril. 

Bij een te hoge bloeddruk worden vaak ook plastabletten voorgeschreven. Door deze tabletten neemt de hoeveelheid vocht in het lichaam af en als gevolg hiervan daalt de bloeddruk. Er wordt meer water en natrium afgevoerd met de urine.

Wat zijn de bijwerkingen van bloeddrukverlagers?

Bloeddrukverlagers kunnen o.a. de volgende bijwerkingen hebben: duizeligheid, koude handen en voeten, hoesten, hoofdpijn, opgezwollen enkels, misselijkheid en spierkrampen. Er zijn mensen die geen bijwerkingen hebben bij het gebruik van bloeddrukverlagers. Heb je wel last van een bijwerking, neem dan contact op met je huisarts, mogelijk kan hij je een ander bloeddrukverlagend middel voorschrijven.

Wat is de vergoeding voor bloeddrukverlagers?

Bloeddrukverlagers worden over het algemeen vergoed door de zorgverzekering. Om een exact overzicht te krijgen welke vergoeding per zorgverzekeraar gegeven wordt, kunt je terecht in de onderstaande tabel.

 

Dit artikel is geschreven door:
Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl en daarnaast al ruim 15 jaar gespecialiseerd SEH verpleegkundige in het Erasmus Medisch Centrum van beroep.

BIG registratie: 09063142330

Bekijk Frans op LinkedIn.

Heb je vragen of tips, je kunt mij bereiken per e-mail.