Vergoeding manuele geneeskunde 2024

Wat is manuele geneeskunde?

Manuele geneeskunde is gericht op onderzoek en behandeling van klachten van de wervelkolom, spieren en gewrichten van armen en benen, ook wel het ‘bewegingsapparaat’ genoemd. Centraal staat het onderzoek van de gewrichten, want de oorzaak van veel pijnklachten blijkt te ontstaan door een blokkering van een gewricht. Deze blokkering, of meerdere blokkeringen, worden het meest effectief behandeld door manipulatie; een zeer kleine, snelle beweging, waardoor de bewegingsbeperking van het gestoorde gewricht wordt hersteld. Ook wordt gebruik gemaakt van mobilisatie; een kleine, langzame beweging ter herstel van de beweeglijkheid. De manuele behandeling wordt in de volksmond “kraken” genoemd. Dat klinkt heftig, maar de meeste mensen vinden het achteraf na de behandeling erg meevallen.

Oorzaak van de klachten en behandeling

Een belangrijk aspect is het zoeken van de oorzaak, waarna er adviezen en therapievormen gegeven worden, welke het terugkeren van de blokkeringen doet voorkomen. Niet elke klacht laat zich met manuele therapie wegnemen. Als er iets kapot is (zoals in de rug bij een hernia) dan is het niet mogelijk met deze techniek de rug genezen. Wel kan bij een deel van de patiënten toch verlichting worden gegeven van de pijn. Klachten die goed behandelbaar zijn met manuele geneeskunde zijn;
  • polsklachten
  • tenniselleboog
  • rugklachten (o.a. hernia)
  • heup- knie- en voetklachten
  • nek-schouderklachten
  • muisarm
Er zijn verschillen tussen een manueel arts en een manueel therapeut. Een manueel arts, is een arts met een vervolgopleiding. Hij/zij diagnosticeert en behandelt, geeft advies of verwijst door, richt zich op de pathologie en functiestoornissen van het bewegingsapparaat, heeft geen verwijsbrief nodig en behandelt kortdurend (2-5 keer). Een manueel therapeut is een fysiotherapeut met een vervolgopleiding, behandelt na diagnostiek van een arts, richt zich op functiestoornissen van het bewegingsapparaat, heeft een verwijsbrief nodig van de huisarts en behandelt wat langer durend, zoals bij fysiotherapie.

Is er een beroepsvereniging voor manuele geneeskunde?

Veel artsen die manuele geneeskunde uitoefenen, zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor OrthoManuele Geneeskunde. De website van deze vereniging geeft uitgebreide informatie over de behandeling en wat je mag verwachten van de behandelend arts. Daarnaast is er een uitgebreid overzicht van de aangesloten artsen. vergoeding manuele geneeskunde 2019 De Stichting manuele geneeskunde zorgt voor de ontwikkeling van het vak manuele geneeskunde

Wat krijg ik vergoed bij een behandeling manuele geneeskunde?

Manuele geneeskunde wordt niet vergoed in enkel de basisverzekering. Als de arts staat ingeschreven in het register manuele geneeskunde, wordt de behandeling door de meeste zorgverzekeraars vergoed middels de aanvullende verzekering. De mate van vergoeding hangt af van de soort polis en verschilt per verzekeraar. Manuele geneeskunde valt bij de meeste verzekeraars onder alternatieve geneeswijzen. In de onderstaande tabel wordt per zorgverzekeraar de vergoeding weergegeven.