Vergoeding psoriasis (dag)behandeling 2025

Wanneer is psoriasis (dag)behandeling nodig?

Psoriasis is één van de meest complexe huidaandoeningen, het is een chronische aandoening die niet besmettelijk is. Doordat het immuunsysteem is ontregeld, ontstaat er een huidprobleem. Psoriasis wordt gekenmerkt door dikke rode plekken op de huid die meestal met witte schilfers bedekt zijn. De plekken kunnen jeuk veroorzaken en pijnlijk zijn. Voor psoriasis zijn diverse behandelingen mogelijk om de klachten te verminderen. Psoriasis is niet te genezen. Deze chronische aandoening kan op alle leeftijden voorkomen, meestal ontwikkelt psoriasis zich na de puberteit. Het ontstaan van psoriasis kan veroorzaakt worden door een erfelijke aanleg en omgevingsfactoren (stress en infecties). In een ziekenhuis kan een dagbehandeling worden gegeven maar er zijn ook speciale dagbehandelingscentra. Meestal zijn deze centra overdag en ’s avonds open. Door de ruime openingstijden is het voor een patiënt vaak gemakkelijker een behandeling te ondergaan naast de dagelijkse activiteiten. Een voordeel van een dagbehandeling is dat de patiënt na de behandeling weer direct naar huis kan. Voor elke patiënt wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Wekelijks worden er meestal drie behandelingen gegeven. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, zoals:
  • Een behandeling met ditranol crème
  • Een UV lichttherapie
  • Bad-PUVA
Bij een bad-PUVA behandeling ga je eerst in bad waarin stoffen (psoralenen) zijn opgelost die de huid gevoelig maken voor ultraviolet A licht. Hierna wordt de huid belicht met UVA-licht. Tijdens de belichting worden de ogen beschermd door een UV-werende bril. Na een lichtbehandeling wordt ook vaak een behandeling met teerzalf gegeven. Deze zalf moet ongeveer twee uur intrekken. Een complicatie van lichtbehandeling kan vermoeidheid of hoofdpijn zijn, dit treedt echter zelden op. Het resultaat van de dagbehandelingen wordt meestal door een dermatoloog gecontroleerd.

Wat is de vergoeding voor de psoriasis (dag)behandeling?

Als je lichttherapie in het ziekenhuis laat doen, krijg je een vergoeding vanuit de basisverzekering. Het eigen risico geldt hierbij wel. Check wel of het ziekenhuis een contract heeft met je zorgverzekeraar. Anders kan je alsnog voor onvoorziene kosten komen te staan. Wanneer je de lichttherapie thuis wilt doen, kan een aanvullende verzekering hierbij helpen. Gebruik onze zorgverzekering vergelijker, om na te gaan of de psoriasis dagbehandeling bij je gekozen zorgverzekeraar vergoed wordt.