Vergoeding psoriasis kuuroorden 2023

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een huidziekte. Deze ziekte is vaak erfelijk. De oorzaak van de ziekte is onbekend. Het is een van de meest complexe huidaandoeningen. De ziekte is niet besmettelijk. Bij ieder mens worden de oude huidcellen vervangen door nieuwe. De buitenste laag van de opperhuid (hoornlaag) bestaat uit hele kleine cellen. Deze cellen schilferen en sterven langzaam af. Bij een persoon die psoriasis heeft, verloopt dit proces abnormaal snel, waardoor er te veel huidcellen ontstaan. Door dit hoge tempo wordt de huid geïrriteerd en schilferig, er ontstaan kleine ontstekingen. Door de ontstekingen wordt de huid dik en rood. Deze plekken veroorzaken vaak jeuk en ze kunnen ook pijnlijk zijn. De plekken kunnen op het gehele lichaam voorkomen. De plekken zijn vaak symmetrisch aanwezig op het lichaam. Psoriasis is een ingrijpende ziekte, omdat het invloed heeft op het uiterlijk.

Kuuroorden speciaal voor psoriasis

Personen die psoriasis hebben, kunnen een kuur ondergaan die een tijdelijke vermindering van de ziekte kan bewerkstelligen. Een kuur kan worden ondergaan in een psoriasis kuuroord. In de gehele wereld zijn psoriasis kuuroorden. Eén van de bekendste plaatsen waar psoriasis kuuroorden zijn, is Ein Bokek aan de Dode Zee. Ein Bokek heeft in vergelijking met andere plaatsen veel zonuren. Veel zonlicht op de huid vermindert vaak bij velen de psoriasisklachten. Omdat Ein Bodek ongeveer 400 meter onder de zeespiegel ligt, is er sprake van een veiliger zonlicht. Je verbrand hier minder snel en kan langer in de zon blijven. Het water van de Dode Zee is zeer zout; het bevat de hoogste concentratie ter wereld. Het heeft een bijzondere samenstelling aan mineralen. Het zoutgehalte en de mineralen hebben een goede werking op allerlei huidklachten. Dode zee psoriasis kuuroorden Kuren in de dode zee heeft een positief effect op psoriasis patiënten. De Psoriasis Federatie heeft meer informatie hierover beschikbaar.

Behandeling van psoriasis in een kuuroord

Het is mogelijk om onder medische begeleiding een kuurprogramma te volgen. Er wordt een schema opgesteld waarin onder andere wordt vermeld: hoelang je op één dag in de zon/zee mag blijven en hoe vaak je je per dag moet insmeren met vette zalven of baby olie. Voor iedereen wordt het zon/zee schema elke dag persoonlijk aangepast. Een verblijf in een psoriasis kuuroord is geen vakantie. Het doel is om een tijdelijke vermindering van de ziekte te bewerkstelligen.

Wat is de vergoeding voor psoriasis kuuroorden?

Kuurreizen worden niet uit het basispakket vergoed. Een vergoeding kan worden verstrekt uit een aanvullende verzekering. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering wordt vermeld of je recht hebt op een vergoeding. Hierbij worden ook de voorwaarden vermeld, om voor een vergoeding in aanmerking te komen. Zie onderstaande tabel om te bekijken of je zorgverzekering dergelijke behandeling vergoed.