Een vaccin is een injectie dat het immuunsysteem opwekt, zonder de geïnjecteerde ziek te maken. Door het vaccinatiemiddel via een injectie in het lichaam te brengen, zal het lichaam een immuunsysteem opbouwen waardoor je beschermd bent tegen bepaalde ziektes. Wanneer je een vaccinatie ontvangt, wordt het afweersysteem voor bepaalde infectieziektes versterkt. Het gevaccineerde organisme in het lichaam is veelal sterker dan de ziekteverwekker, waardoor een ziekte voorkomen kan worden. Er bestaan twee verschillende soorten vaccins, te weten:
Vaccins die bestaan uit gedode organismen. Deze gedode organismen kunnen bereid worden uit de oorspronkelijke ziekteverwekker. Daarnaast kunnen deze organismen ook door genetische manipulatie synthetisch worden bereid.
Vaccins die levende, maar verzwakte organismen bevatten.
Wanneer je een vaccinatie ontvangt, dien je meestal dezelfde maand een tweede of derde vaccinatie te halen. Op deze manier wordt het optimale resultaat gehaald uit de vaccinaties.
Wat zijn antistoffen?
Wanneer men aan vaccinaties denkt, wordt vaak gedacht aan (kleine) kinderen. Een baby moet bijvoorbeeld vanaf een aantal maanden na zijn geboorte een aantal vaccinaties toegediend krijgen. Tijdens de zwangerschap krijgt de baby automatisch veel antistoffen van de moeder in het lichaam. Na circa twee maanden na de geboorte zijn deze antistoffen niet meer sterk aanwezig. Omdat de baby hierna ook zelf antistoffen dient te ontwikkelen, krijgt de baby een aantal vaccins. Door de aangeboden vaccins ontwikkelt de baby al afweerstoffen voor diverse ziektes zonder de ziekte daadwerkelijk gekregen te hebben. Hierdoor is de baby extra beschermd tegen de ziektes die soms zeer ernstige gevolgen hebben.
Wat voor soort vaccins zijn er?
Buiten de verschillende soorten bestanddelen in een vaccin, zijn er ook een aantal verschillen in de werking die het vaccin dient te verrichten.
In sommige gevallen wordt er een inenting gegeven die kant-en-klare afweerstoffen vrijgeven in het lichaam. Deze afweerstoffen bieden het lichaam direct bescherming tegen verschillende soorten ziektes. Dit vaccin heeft enkel zin, wanneer de persoon die het vaccin ontvangt, op dat moment besmet is met de ziekte. Deze afweerstoffen verdwijnen namelijk al zeer snel uit het lichaam, waardoor de persoon niet voor langere tijd gevaccineerd is. Deze vaccinatie heet passieve immunisatie en wordt vaak gecombineerd met een actieve immunisatie. Dit komt bijvoorbeeld voor bij een mogelijke besmetting van tetanus bij iemand die niet gevaccineerd is hiervoor.
Een vaccinatie die ervoor zorgt dat het lichaam zelf antistoffen gaat maken is een actieve immunisatie. Deze vaccinatie is zeer geschikt voor een permanente bescherming. Deze vaccinatie is onderverdeeld in verschillende soorten vaccins. Deze worden beschreven onder het lemma vaccin.
Wat is de vergoeding voor vaccinaties?
De vaccinaties die dienen voor levensbedreigende ziektes of vaccinaties ter voorkoming van kinderziekten, worden vergoed in de basisverzekering. De vaccinaties die vergoed worden in de basisverzekering, worden vermeld in het Rijksvaccinatieprogramma. Vaccinaties voor een buitenlandse vakantie worden in geen enkel geval vergoed. De verzekerde die hier toch een vergoeding voor wenst, dient een aanvullend pakket af te sluiten. Elk aanvullend pakket heeft zijn eigen specifieke vergoedingen. Daarom is het verstandig de aanvullende zorgverzekeringen goed door te nemen, alvorens over te gaan tot het afsluiten van een aanvullende verzekering. De verzekerde kan op deze wijze een aanvullende verzekering afsluiten die perfect aansluit bij zijn zorgvraag. Direct na het bekijken van de vergoedingen je zorgverzekering vergelijken? Klik dan op onderstaande link.
Het is tijdelijk niet mogelijk om uw aanvraag te verwerken, probeer a.u.b. later opnieuw.
U bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief!
Het is mogelijk dat de bevestigingsmail in uw spam/ongewenste e-mail terechtkomt. U kunt dit voorkomen door info@zorgverzekeringwijzer.nl toe te voegen aan uw veilige lijst.