Krijgt u wel vrij voor mantelzorg?

Vrij mantelzorg

Ongeveer een derde van de werknemers krijgt van de werkgever geen vrij voor het verzorgen van een ziek familielid. Echter geeft bijna 80% van de werkgevers hun medewerkers wel vrij bij persoonlijke omstandigheden. Dit is gebleken uit de Randstad WerkMonitor.

Vier op de tien werknemers ziet de starre houding wanneer het gaat om mantelzorg verlener als mogelijk breekpunt. Met name werknemers die geen vrij krijgen kondigden aan dat deze houding ertoe leidt dat zij op den duur ander werk gaan zoeken.

Jonge werknemers vaker vermoeid
Ook blijkt dat een kwart van de werkende niet voldoende energie heeft om elke dag te werken. Hierbij gaat het vooral om jonge werknemers. De helft van de vermoeide werknemers is jonger dan 35 jaar en een derde is zelfs jonger dan 30 jaar. Volgens de onderzoekers is dit een opmerkelijke uitkomst. Het onderzoek richtte zich met name op gezondheid en werk.

Balans tussen werk en privé
Bijna alle respondenten vindt een goede balans tussen werk en privé de basis voor een goede gezondheid. Volgens Chris Heutink van Randstad Nederland is investeren in gezond leven en in een goed evenwicht tussen werk en privé uiteindelijk voordelig voor zowel werknemers als werkgevers. Hierbij gaat het om zowel fysieke als mentale fitheid. Werknemers die goed in hun vel zitten en ook af en toe spreken met een job coach over hun toekomst, werken prettiger en zijn minder geneigd om op zoek te gaan naar een andere baan. Werkgevers die hier op dit punt een actief beleid voeren zullen hier dus op de lange termijn van profiteren.

Sporten
Ook regelmatig sporten heeft een positief effect op de werkprestaties volgens 55% van de ondervraagden. Dit vinden voornamelijk hoger opgeleiden en jongeren. Bijna 90% vindt dat het ieders eigen verantwoordelijkheid is om gezond en fit te blijven. Maar veel werkgevers leveren hier toch een bijdrage aan. Ongeveer één of de drie werknemers krijgt (korting op) sportfaciliteiten aangekomen. Een kleine 20% mag zelfs onder werktijd sporten.

Bron: Skipr

 

 

Last Updated on 24 februari 2020 by Frans Kooning