Volledig beperkte polis vanaf 2016 op de markt?

Beperkte polis

Linksom of rechtsom, het lijkt erop dat de volledig beperkte polis vanaf 2016 op de markt gaat komen. Dit naar aanleiding van diverse bronnen in de media die melden dat er mogelijke een akkoord is rondom deze nieuwe zorgverzekering.

Het crisisoverleg binnen het huidige kabinet en dan vooral de PVDA lijkt afgerond te gaan worden waarbij er een nieuw wetsvoorstel zal worden aangekondigd om alsnog de nieuwe zorgwet erdoor te krijgen. De dissidenten zeggen vooralsnog geen “Ja” te zeggen op een voorstel dat nog niet is gelezen maar het moet raar lopen wil dit dan nog niet doorgaan.

Mocht het gekscherend genoeg niet doorgaan dan kan deze wet alsnog aangepast gaan worden via de algemene maatregel van bestuur. Dit stuit tot dusverre ook nog op weerstand van de andere partijen daar die van mening zijn dat dit gewoon door de kamer moet worden aangepast en niet via deze algemene maatregel van bestuur, dat is niet sjiek. Echter linksom of rechtsom, de volledig beperkte polis gaat er komen.

Wat betekent deze volledig beperkte polis voor u?

De volledig beperkte polis wil zeggen dat de verzekeraars een polis aan kunnen bieden waarbij een niet gecontracteerde zorgverlener geen vergoeding gaat ontvangen. Dat betekent dat u als klant van die verzekeraar alleen maar gebruik mag maken daar waar de zorgverzekeraar een contract heeft met de bepaalde zorgverlener. Tot dusverre zeggen de zorgverzekeraars dat dit goed is voor de kwaliteit van de zorg en dat de zorgverleners hier aan hun eissen moeten voldoen voordat de consument hier gebruik van kan maken. Het kan dus zo zijn dat als u straks deze polis verkiest, u niet meer naar de fysiotherapeut op de hoek van de straat kan maar meer kilometers moet gaan maken om gebruik te maken van de zorg.

Wat is het voordeel van een volledig beperkte polis?

Het voordeel zal zijn dat doordat deze polis enkel gebruik maakt van de gecontracteerde zorgverleners de kwaliteit van zorg omhoog gaat, tenminste dat beweert de minister en de zorgverzekeraars. Zij gaan dan uit van het principe iemand die 1000 operaties per jaar uitvoert doet dat beter dan iemand die dit slechts 10x doet.

De prijs van deze polis zal een stuk lager uitpakken, de zorgverzekeraar weet vooraf exact wat de kosten voor de behandelingen zullen zijn en kan hierdoor de prijs van de premie aanpassen naar beneden.

 

Last Updated on 4 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.