Ziekenhuizen de dupe van de budgetpolis?

Ziekenhuizen budgetpolis

Sinds vorig jaar is er al veel commotie geweest omtrent het invoeren van de budgetpolis. De reden van de commotie was dan ook de keuzevrijheid die enorm beperkt is. Een patiënt mag overal geholpen worden, maar blijkt uiteindelijk wel beperkt te zijn. Dit gezien de zorgverzekeraar in sommige gevallen maar met een zeer beperkt aantal ziekenhuizen een contract heeft afgesloten.

Declaraties van de budgetpolis

De declaratie van de budgetpolis werkt als volgt: stel u heeft een budgetpolis en u breekt uw been. U bent niet in de buurt van een aangesloten ziekenhuis, maar u heeft uiteraard wel het recht om geholpen te worden. De diagnose is beroerd, u dient geopereerd te worden aan het been en wel per direct. Ook deze behandeling zal uitgevoerd worden door hetzelfde ziekenhuis als waar u zich presenteerde. U ligt enkele dagen opgenomen in het ziekenhuis en mag hierna naar huis toe. De kosten voor deze operatie (inclusief bezoeken aan de spoedeisende hulp en controlebezoeken) kunnen al snel oplopen tot 15.000 euro. De zorgverzekeraar heeft geen contract met het desbetreffende ziekenhuis en betaald in sommige gevallen tot slechts 50% van de gemaakte kosten. Eindstand; 7500 euro is voor uw eigen rekening. Dit zal het ziekenhuis bij u gaan declareren voor de gemaakte kosten.

Let op: dit kan dus iedereen gebeuren, of u nou jong of oud bent. Let goed op uw keuzevrijheid, want die paar euro meer per maand kan u dus duizenden euro’s besparen. Dit geldt trouwens ook voor de Werelddekking of Europadekking. Dit scheelt soms maar een paar euro op uw polis per maand en weegt niet op tegen de schade die u dient te vergoeden indien u hier gebruik van maakt.

 

Waarom is het ziekenhuis hier dan de dupe van?

Na rondvraag bij een aantal ziekenhuizen kwam voort dat ziekenhuizen inmiddels al enkele tienduizenden euro’s achterstand hebben doordat sommige patiënten simpelweg niet het geld hebben om deze rekeningen te voldoen. Wat dit voor de toekomst gaat betekenen is nog niet bekend. Het zorgstelsel in Nederland zit gelukkig zo in elkaar dat iedere patiënt overal in Nederland geholpen dient te worden. Echter zou het wel zo kunnen zijn dat nadat de diagnose gesteld is op de spoedeisende hulp u dus naar een ziekenhuis tot soms wel 100 kilometer verderop moet reizen om de uiteindelijke behandeling te ondergaan. Is dit het besparen op die paar euro aan zorgpremie waard?

 

De budgetpolissen van de zorgverzekeraars in 2015:

Op dit moment zijn er 8 van deze polissen binnen de zorgverzekeraars van nederland:

  • Agis, Take Care Now polis
  • Bewuzt
  • CZdirect
  • Menzis
  • Budgetbewust
  • PMA Budgetbewust
  • VGZ Natura Selectief
  • Zekur Zilveren Kruis Beter AF

 

De realiteit zal zijn dat er voor de zorgverzekering van 2015 meer van deze polissen op de markt zullen komen. U kunt voorkomen dat u een betreffende polis heeft door tijdens het vergelijken van de zorgpremie te kiezen voor keuzevrijheid.

 

Uiteraard houden wij u op de hoogte over al het laatste nieuws van de zorgverzekeringen, zo ook over de budgetpolissen. Blijf ons volgen, zowel via social media als op de website!

Last Updated on 10 september 2020 by Rob de Graaf

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.