Behandeling erfelijke borstkanker in 2017 in basispakket

Vergoeding borstverkleining 2020

Vrouwen met een erfelijke vorm van borstkanker krijgen vanaf 1 januari een nieuwe behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Het gaat hier om een experimentele behandeling.

 

Patiënten met de zogeheten erfelijke vorm borstkanker BRCA-1like, stadium III, die tussen de 18 en 65 jaar zijn krijgen met deze nieuwe behandeling te maken met een hoge dosis chemotherapie en stamceltransplantatie. Omdat het een experimentele behandeling betreft laat de minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, de behandeling voorwaardelijk toe tot het basispakket van alle zorgverzekeringen. De vergoeding geldt voor een periode van zes jaar.

 

Door voorwaardelijke toelating krijgen patiënten sneller toegang tot bepaalde (veelbelovende) behandelingen. Hierdoor ontstaat er ook inzicht in de kosten en de effecten van de desbetreffende zorg. Naderhand wordt besloten of een behandeling ook definitief wordt toegelaten. Behandelingen voorwaardelijk toelaten tot het basispakket gebeurt pas sinds 2012 en is sindsdien pas vijftien keer eerder voorgekomen.

 

Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 100 vrouwen onder de 60 jaar te maken met deze agressieve vorm van kanker. 

Last Updated on 11 maart 2020 by Frans Kooning