Volgend jaar naar Azië op vakantie? Denk dan nu aan je zorgverzekering!

Vergoedingen vaccinatie

Onverwachts hoge kosten voor reisvaccinaties laten je dat ene goedkoop geboekte vliegticket naar Bangkok soms snel weer vergeten. Wanneer je aankomend jaar een reis wil maken naar Azië, heb je hoogstwaarschijnlijk een aantal vaccinaties nodig zoals bijvoorbeeld DTP, Hepatitis A en Buiktyfus en deze kosten kunnen wel eens oplopen tot zo’n €150.

 

Tientallen tot honderden euro’s zelf neer moeten tellen voor reisvaccinaties en achteraf horen dat je reisgenoot deze kosten wél vergoed kreeg en jij niet. Onder de basisverzekering zijn reisvaccinaties helaas niet gedekt, maar de meeste aanvullende dekkingen geven hier wel een gedeeltelijke of zelfs een volledige vergoeding voor. Het is dus zeker de moeite waard om eens de aanvullende dekkingen van verschillende zorgverzekeringen te vergelijken wanneer je een verre reis op de planning hebt staan.

 

Zo geeft de aanvullende module ‘Zorg in Buitenland Wereld’ van FBTO bijvoorbeeld een volledige vergoeding van de noodzakelijke (reis)vaccinaties inclusief consultkosten voor slechts €4,99 per maand. Ook de zorgverzekeraars UnitedConsumers (VGZ) (€7,95), Univé (€8,95) en OHRA (€10,64) hebben een voordelige aanvullende dekking die vaccinatiekosten en consultkosten vergoedt. Houd er rekening mee dat er bij een 100% dekking vaak nog wel een maximum bedrag aan vastzit wat (per jaar) vergoed wordt. Wanneer je naar een malariagebied afreist is het aan te raden ook te kijken naar de vergoeding van malariapillen. Deze vallen onder preventieve geneesmiddelen.

 

Als je voor het eerst landen bezoekt als Thailand, Maleisië, Indonesië en China kom je in 2017 al uit op €95 aan de vaccinaties DTP en Hepatitis A inclusief consultkosten (van €21,50 bij de GGD). Een reis naar Sri Lanka geboekt? Dan komen daar ook nog de kosten van een vaccinatie tegen Buiktyfus bij van €31. Zo zie je dat een voordelig aanvullende verzekering direct kan lonen en daarnaast ben je met een aanvullende dekking buiten de vaccinaties voor veel meer zorg verzekerd.

 

Let er wel op dat wanneer je reisvaccinaties nodig hebt en je een aanvullende verzekering hebt met de juiste dekking, sommige zorgverzekeraars alleen een vergoeding geven wanneer je de vaccinaties bij een door hun aangegeven zorgverlener haalt zoals bijvoorbeeld de GGD. Hetzelfde geldt voor (online) verkooppunten van geneesmiddelen zoals malariapillen.

 

Ook voor andere reisbestemmingen dan Azië loont het zich natuurlijk om eens goed naar je (huidige) zorgverzekering te kijken.

Last Updated on 11 maart 2020 by Frans Kooning