Het eigen risico werkt beter dan no claim korting

rekening zorgkosten

Het aanbieden van een eigen risico werkt beter dan het krijgen van een no claim korting, dat heeft het Centraal Planbureau vandaag bekend gemaakt naar aanleiding van het onderzoek welke van de twee methodes het meeste effect heeft op de zorgkosten. Hieruit kwam naar voren dat mensen bewuster met de zorgkosten omgaan wanneer zij een eigen risico moeten betalen voor het gebruik van de zorg.

Historie No Claim korting

In 2006 is het zorgstelsel verandert naar het huidige systeem zoals hij nu nog bestaat, wellicht de grootste wijziging is gekomen in 2008 toen de no claimkorting is omgezet naar het eigen risico. Het no claim systeem werkte op deze wijze dat indien men minder dan 255 euro aan zorgkosten had gemaakt in dat jaar men een bonus kreeg aan het einde van het jaar. Daarna is het systeem van kracht gegaan met het eigen risico zoals we dit nu kennen, dat indien men gebruik maakt van zorg men als eerste aanspraak maakt op het eigen risico.

Uitkomsten van het onderzoek

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de consumenten gevoeliger zijn voor verlies dan voor een bonus waardoor ze minder zorgkosten maken dan noodzakelijk. Zo blijkt dat er qua uitgaven dat een consument bij elke euro extra no-claimkorting 26 cent minder zorgkosten maakt. Een extra euro eigen risico levert 44 cent minder zorgkosten op. Wel hebben de onderzoekers een kanttekening gemaakt dat de consumenten hierdoor ook minder snel zorg zoeken wanneer ze dat nodig hebben doordat ze vaak het eigen risico niet in een keer kunnen betalen.

Gespreid betalen eigen risico van de zorgverzekering.

Bij de meeste verzekeraars kan men ervoor kiezen om het eigen risico gespreid te betalen, bij FBTO kan men zelfs ook het vrijwillige eigen risico gespreid betalen maar is hiermee wel een uitzondering. De verzekeraars werken dan veelal met een tiental termijnen waarmee men 38,50 euro per maand vooraf betaald zodat als men gebruik maakt van de zorg men niet in een keer het hele bedrag kwijt is. Gebruik je de zorgkosten niet dan krijg je dit bedrag aan het einde van het jaar weer teruggestort op je rekening. Bij je zorgverzekeraar nadat je deze hebt gekozen kan je via het inlogsysteem of telefonisch aangeven in januari dat je hier gebruik van wilt maken, zij regelen vervolgens de rest.

Maak je overigens geen gebruik van zorgkosten, bekijk dan eens of het interessant is om het eigen risico vrijwillig te verhogen, dit kan je tot wel 250 euro op jaarbasis schelen in de kosten, start nu met je zorgverzekering vergelijken.

 

 

Last Updated on 29 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.