Iets meer dan een miljoen overstappers

daling zorgpremie 2020

Onderzoeksbureau Vektis deed eerder deze maand een schatting van het totale aantal overstappers van de zorgverzekering. Deze cijfers zijn inmiddels bevestigd en komen uit op net iets meer dan 1 miljoen overstappers (1,08 miljoen) voor het seizoen 2016-2017. Hiermee zien we een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar toen er 6,3% van de verzekerden een overstap maakte en nu omgerekend 6,4%.

Stijging zorgpremie

Een van de redenen dat de verzekerden toch zijn overgestapt is vooral de significante stijging in de zorgpremie het afgelopen jaar. Deze steeg gemiddeld met meer dan 10 euro per maand voor het basispakket. Echter was de te verwachten stijging ook onder de zorgverzekeraars aanzienlijk hoger dan de 6,4% van dit moment.

Zorgthermometer

Vektis komt ieder jaar met een zorgthermometer, hierin staan alle ins en outs over de overstapperiode en waarom de consumenten juist wel of juist niet een overstap hebben gemaakt naar een andere zorgverzekeraar. Ook zien we dan welke verzekeraars de meeste klanten verloren hebben en juist gewonnen hebben in de strijd om de verzekerden. Afgelopen week maakte zorgverzekeraar Menzis al bekend dat zij een kleine 50.000 verzekerden zijn verloren de afgelopen periode.

Overstapperiode ten einde

De overstap periode is met ingang van vandaag ook ten einde gekomen, consumenten hadden de tijd tot 31 januari om nog een overstap te maken indien zij zelf de oude zorgverzekering hebben opgezegd. Voor komend jaar de zorgverzekering kunt u weer starten met uw zorgverzekering vergelijken vanaf 12 November, daar de deadline een week is opgeschoven in verband met het rekenen van de belastingdienst naar de zorgtoeslag voor het komende jaar.

Uiteraard wachten we met spanning af op de komende periode van de verkiezingen, het eigen risico lijkt toch wel een speerpunt te zijn op meerdere campagne lijsten van de politieke partijen.

Wenst u op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de zorgverzekeringen? U kunt zich inschrijven voor de nieuwsbrief onderop deze pagina en u mist niets!

Last Updated on 11 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiƫnt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.