Nederlandse Zorgautoriteit in actie voor vergroten transparantie

Vergroten transparantie zorgverzekeringsstelsel

Een aantal jaar geleden is de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) al gestart met het vergroten van de transparantie binnen het zorgverzekeringsstelsel. Echter om een goede overstap te kunnen maken en dit op een juiste manier tegen elkaar te kunnen afwegen moet de consument juist geïnformeerd worden.

Overstapperiode Zorgverzekering 2018

De overstapperiode van de zorgverzekeraars begint dit jaar op 12 November als alle zorgverzekeraars de prijzen van hun pakketten bekend moeten maken, dit is een week eerder dan de afgelopen jaren. Indien u zelf uw huidige zorgverzekering voor 31 December heeft opgezegd dan kunt u tot 31 januari 2018 overstappen. Stapt u via ZorgverzekeringWijzer over voor 31 December dan wordt uw zorgverzekering automatisch opgezegd.

Juist deze periode is belangrijk voor de consument om in die korte tijd een beslissing te nemen voor het volgende jaar. Echter zijn het vaak de collectiviteiten die niet altijd eenvoudig inzichtelijk zijn waardoor het appels met peren vergelijken is. Dit jaar wil de NZa dat de zorgverzekeraars op hun website duidelijke informatie geven over welke collectiviteiten deze aanbieden, zijnde via een sportvereniging, werkgever of andere belangenorganisatie.

Vorig jaar is de NZa al gestart met een Zorgverzekeringskaart, welke de zorgverzekeraars op dezelfde wijze moeten tonen aan de consumenten zodat zij deze goed kunnen vergelijken. Dit jaar is het de bedoeling dat ook de aanvullende zorgverzekeringen worden meegenomen op dezelfde wijze zodat dit ook eenvoudiger te vergelijken is.

De NZa zal niet alleen binnen de overstapperiode maar ook al voor deze periode de informatieverstrekking van de zorgverzekeraars zowel telefonisch als via email beoordelen om ervoor te zorgen dat deze informatie correct is op het moment van de overstapperiode.

Als eerste op de hoogte van de ontwikkelingen van de zorgverzekering 2018?

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en als eerste op de hoogte zijn van de nieuwe zorgpremies 2018? Schrijft u zich dan in voor de nieuwsbrief en ontvang een bericht zodra alle prijzen van alle zorgverzekeraars bekend zijn zodat u direct kan starten met uw zorgpremie vergelijken.

Last Updated on 11 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de pati├źnt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.