Huidkanker patiënt met gerust hart naar ander ziekenhuis

zorgkosten kankerbehandeling medicatie

Patiënten met een budgetpolis van Zilveren Kruis kunnen met een gerust hart naar een ander ziekenhuis. Dat is wat wij hebben teruggekregen van de woordvoerder van Zilveren Kruis naar aanleiding van een eerdere berichtgeving over dat een patiënt de dupe zou zijn van een overstap naar een ander ziekenhuis voor de lopende behandelingen in het Slotervaart ziekenhuis.

Dit wil dus zeggen dat u gebruik kunt maken van alle ziekenhuizen waar dan ook waar u uw huidige behandeling die loopt bij een van de failliete ziekenhuizen gewoon kunt laten uitvoeren, aldus Zilveren Kruis.

Inmiddels zouden alle patiënten een bericht hebben ontvangen van de zorgverzekeraar waarin alles uitgelegd staat dat zij zich geen zorgen moeten maken en gewoon de behandelingen kunnen continueren.

De moraal van ons bericht is wel, kijk uit met een budgetpolis en ben je bewust van de kosten die je kunt verwachten op het moment dat je naar een ziekenhuis gaat voor een behandeling welke niet is gecontracteerd door je zorgverlener, daar je in sommige gevallen slechts 65% vergoeding krijgt van de door de zorgverzekeraar gekozen “marktconforme prijs”. In enkele gevallen zou dit zomaar in de duizenden euro’s kunnen lopen die je dan uit je eigen portemonnee zou moeten betalen.

Hieronder het eerder geplaatste bericht:

Patiënten die van een failliet ziekenhuis overstappen naar een ander ziekenhuis moeten wellicht meer dan de helft van de behandelingskosten zelf betalen. Bij voorbeeld huidkankerpatiënten lopen het risico 9.000 euro bij te moeten bij te betalen als zijn voor het dichtstbijzijnde ziekenhuis kiezen om daar de behandeling voort te zetten.

Het Slotervaart ziekenhuis in Amsterdam heeft duizenden patiënten onder behandeling die hals over kop op zoek moeten naar een ander ziekenhuis. Een aantal van die patiënten heeft een budget zorgverzekering bij Achmea dochter het Zilveren kruis. Een budget zorgverzekering betaalt uitsluitend 100% van de gemaakte kosten als de zorgverlener en de zorgverzekeraar hiervoor een contract hebben afgesloten. Als de zorgverlener niet is gecontracteerd betaalt de zorgverzekeraar slechts 75% van hetgeen zij met andere zorgverleners heeft afgesproken. Feitelijk betekent dit vaak dat slechts de helft van de nota wordt vergoed.

Zilveren Kruis vermeldt op haar website hierover de volgende tekst:

‘’ Gaat u voor deze zorg naar een niet-geselecteerd ziekenhuis? Dan vergoeden wij maximaal 75% van het gemiddeld door ons gecontracteerde tarief. Is de rekening hoger? Dan betaalt u het overgebleven deel van de kosten zelf. Dit kan oplopen tot 25% of meer van de rekening.”

Uiteraard woont het merendeel van deze patiënten in Amsterdam of omstreken en gaan zij dus op zoek naar een ander ziekenhuis in de buurt. Het meest voor de hand liggende ziekenhuis is dat het toonaangevende VUMC, 5 kilometer verderop en prima bereikbaar voor Amsterdammers.

www.ZorgverzekeringWijzer.nl heeft uitgerekend wat dit kan betekenen voor een patiënt met huidkanker die van het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam overstapt naar het VUMC in Amsterdam.

Wat kost de behandeling tegen huidkanker (DBC 029499013) in welk ziekenhuis?

  • Slotervaart € 4.815,22
  • VUMC € 12.900,00  (5 km afstand)
  • OLVG  Oost € 9.811,47 (11 km afstand)

Uitgaande van de tekst op de website van Zilveren Kruis vergoedt deze zorgverzekeraar aan een patiënt met niet gecontracteerde zorg slechts 75% van het tarief dat de verzekeraar bij wel gecontracteerde zorg vergoedt.

Voor de patiënt die overstapt naar het door verzekeraar Zilveren Kruis niet gecontracteerde VUMC betekent dit dat de zorgverzekeraar 75% van € 4.815,22 = € 3.611,42 vergoedt terwijl het VUMC hiervoor € 12.900,00  in rekening zal brengen.  Bijna 9.000 euro verschil! Volgens de website van het Zilveren Kruis is het OLVG ziekenhuis wel en het VUMC niet gecontracteerd.

Inmiddels zijn er verschillende rechterlijke uitspraken dat verzekeraars altijd minimaal 75% van de niet gecontracteerde, maar wel verzekerde zorgkosten moeten betalen, het Hinderpaalcriterium. Maar dan nog is het verschil in bovenstaand voorbeeld maar liefst € 3.225,= en is wellicht een langdurige en kostbare rechtszaak nodig om dit gelijk te halen bij de zorgverzekeraar.

Update inmiddels heeft de verzekeraar telefonisch contact met ons gehad en het volgende benoemd:

Update 12 november 11:25: wij hebben inmiddels contact gehad met zorgverzekeraar Zilveren Kruis, deze garanderen dat de patienten die overgeplaatst zijn naar een ander ziekenhuis in verband met het faillisement van een van de ziekenhuizen ondanks de budgetpolissen 100% vergoeding krijgen voor de behandeling! U hoeft zich dus geen zorgen te maken over dat uw behandeling (welke dan ook) niet vergoed zal worden door de contractering. Patienten die binnen deze groep vallen hebben hier ook inmiddels bericht over gehad van Zilveren Kruis, heeft u dit neemt neemt u dan gerust even contact op met hun!

Wilfred Mooij & Frans Kooning

 

Last Updated on 29 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.