ANT roept VGZ op om patiënt niet met mond zonder tanden te laten staan…

ANT

Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) heeft zorgverzekeraar VGZ opgeroepen om aan haar zorgplicht te voldoen. De tandartsen vinden dat VGZ haar verzekerden die een implantaat of klikgebit nodig hebben, in de kou laten staan en trekken hierover nu aan de bel bij zowel zorgverzekeraar VGZ als de Nederlandse Zorgautoriteit.

Weinig contracten met tandartsen

Volgens de ANT heeft de zorgverzekeraar dusdanig weinig tandartsen-implantologen gecontracteerd, dat sommige zorgvragers niet eens binnen de eigen provincie terecht kunnen, wat veelal extra reistijd oplevert voor kwetsbare ouderen. Naar een andere zorgverlener kunnen ze niet in de regio, omdat deze implantologen niet gecontracteerd zijn door VGZ waardoor ze het risico lopen om een deel van de kosten zelf te moeten betalen.

Let op onterecht gecontracteerde implantologen op de VGZ website

De ANT geeft aan dat er ten onrechte een aantal implantologen op de website staan die gecontracteerd zouden zijn, terwijl dit niet het geval is. Neem daarom voordat je de behandeling plaats laat vinden, nog extra contact op met je zorgverzekeraar en implantoloog, of de contractering in orde is om te voorkomen dat je achteraf extra kosten moet betalen. Dit lijkt vooral het geval indien men een implantaat in de bovenkaak nodig heeft, de ANT heeft een interactieve kaart gemaakt waar de gecontracteerde zorgverleners op aangeduid zijn zie ook: kaart gecontracteerde implantologen VGZ. https://www.ant-tandartsen.nl/actueel/nieuws/ant-roept-vgz-om-patienten-100-te-vergoeden-te-weinig-zorg-ingekocht.

Oproep tot volledige vergoeding implantaten aan zorgverzekeraar VGZ

De ANT heeft nu om opheldering gevraagd, hoe het kan gebeurden, dat de patiënten op een verkeerde wijze worden voorgelicht door zorgverzekeraar VGZ. Deze zien graag dat dit spoedig zal worden aangepast, zodat voor hun klanten duidelijk is waar ze wel terecht kunnen voor een behandeling zonder risico van bijbetalen. ANT is van mening dat indien de zorgvragers onverwacht voor kosten komen te staan vanwege deze onduidelijkheden, dit volledig 100% vergoedt dient te worden door zorgverzekeraar VGZ. De ANT heeft hier dan ook de NZa gevraagd om in te grijpen en VGZ op haar zorgplicht te wijzen

Heb je recht op een vergoeding al dan niet bij VGZ bekijk het vergoedingsoverzicht implantologie 2019

 

Update 2 november:

Inmiddels laat zorgverzekeraar VGZ laten weten dat ze de komende weken haar klanten op de hoogte stellen. Zij zullen per brief laten weten dat ouders hun kinderen vaak zonder kosten naar de tandarts kunnen sturen. Dit geldt overigens voor alle merken van deze zorgverzekeraar.

Last Updated on 29 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.