Gemeentepolis, doen of niet?

Gemeentepolis

Inmiddels zijn er al heel wat voorbij gekomen, de gemeentepolissen, zijn deze nu wel zo aantrekkelijk? Wij krijgen veel vragen omtrent dit soort polissen en leggen je graag uit wat je ermee kunt en voor wie ze geschikt zijn.

Liever gelijk zien wat je kunt besparen, check dan; zorgverzekering vergelijken?

Wat is een gemeentepolis

Een gemeentepolis is een collectieve zorgverzekering voor mensen met een minimaal inkomen (sociaal minimum), een beperking of een chronische ziekte. De gemeentes (in totaal 359 dit jaar), bieden zogezegd een goedkopere polis aan, waarbij alles gedekt  is en iedereen zal worden geaccepteerd. Ook zijn er gemeentes waarbij je geen eigen risico dient te betalen en waar ook geen eigen bijdrage wordt gevraagd aan de mensen die deze polis hebben. Voor bepaalde groepen kan dit dus zeker een aantrekkelijke polis zijn, echter voor het overgrote deel is dit niet het geval.

Een gemeentepolis bestaat dan ook altijd uit een basisverzekering met een aanvullende zorgverzekering. De exacte inhoud van de pakketten verschilt enorm, dit is afgesproken per gemeente en zorgverzekeraar én afhankelijk van de inwoners van deze steden. Dit geldt ook voor de eigen bijdrage en het eigen risico per gemeente.

Het voordeel van deze polis is dan ook, de relatief gezien lage kosten voor de uitgebreidere dekkingen buiten de basisverzekering. Denk hierbij aan fysiotherapie, tandzorg en alternatieve geneeswijzen. Ook als je veel zorgkosten maakt ieder jaar door het betalen van de eigen bijdrage, kan dit een uitkomst zijn als je een minimaal inkomen hebt. Kortom, voor een aantal mensen, een ideale polis, welke je zeker niet wilt veranderen! Voor een groot deel van deze groep, bekijk je persoonlijke situatie goed en informeer naar de overige mogelijkheden.

Wat is het nadeel van een gemeentepolis?

Het nadeel zit hem in de combinatie van de pakketten! Juist de combinatie van de basisverzekering met de vaak dure aanvullende dekking (welke veel consumenten totaal niet gebruiken). Een groot deel van de consumenten gebruikt het merendeel van de zorg in de aanvullende polis namelijk niet. Je hebt ook vaak geen keuze in welke verzekeraar je kunt kiezen, daar er vaak maar één, hooguit twee verzekeraars afspraken hebben met de gemeentes. Kortom, er zijn vaak betere polissen te vinden die aansluiten op jouw wensen en levensstijl.

Zoals jullie ook hebben kunnen lezen, worden de collectiviteitskortingen geschrapt, een financieel voordeel van dit collectief hoef je dan ook niet meer te verwachten. Dit weegt de afgelopen jaren al vaak niet meer op tegen de kosten van de goedkopere zorgverzekeringen met eenzelfde dekking. Dit jaar is er nog maximaal 5% korting op een collectieve basisverzekering, volgend jaar is dit geheel verdwenen.

Kies een zorgverzekering op maat!

Een zorgverzekering die bij jou past, dat is de meest ideale situatie! Bekijk eenvoudig via onze zorgvergelijker welke zorgverzekering het beste aansluit op jouw wensen. Kom je er niet uit en wil je graag hulp bij het overstappen, maak dan eerst de vergelijking en neem dan daarna contact op met onze helpdesk! Zij helpen je graag verder met het kijken naar welke polis het goedkoopste is voor jou en toch het beste aansluit op jouw wensen.

 

Last Updated on 27 november 2019 by Alida

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.