Hoogte vergoedingen bij ongecontracteerde zorg variabel vanaf heden!

coronakosten

De zorgverzekeraars bepalen zelf de vergoedingen indien men gebruik maakt van een ongecontracteerde zorgverlener. Zo kun je in theorie voor een behandeling slechts 65% van wat de verzekeraar een marktconforme prijs vindt uitbetaald krijgen als vergoeding. Dit kun je vooral zien bij de budgetpolissen. Echter heeft de rechter besloten dat dit niet meer standaard moet zijn en de verzekeraar nog wel de hoogte mag bepalen maar dit wel dient te motiveren indien dit lager is dan het gangbare tarief.

Bepaalt de zorgverzekeraar de hoogte van de vergoedingen dan altijd?

De zorgverzekeraar bepaalt de hoogte van de vergoedingen te allen tijde, zij maken afspraken met de zorgverleners en doen dit het liefste middels contracten. Echter zijn die contracten voor sommige hulpverleners niet voldoende en zien die ervan af om deze te sluiten. Iets wat hen zelf vaak ook in de portemonnee raakt overigens! Hierdoor kan het zo zijn dat de zorgvragers zelf geld moeten bijbetalen om gebruik te maken van deze zorgverlener. Bij een restitutie verzekering, de duurste variant maar wel de meest veilige, krijgt men alles terug aan kosten die gemaakt zijn. Bij de natura variant krijgt men een vergoeding terug tot 100% van wat de zorgverzekeraar een marktconforme prijs acht, let wel dit zijn de vergoedingen die gesloten zijn met de gecontracteerde zorgverleners en deze liggen dus vaak al lager dan wat de marktconforme prijs is. Heb je een budget polis, dan kan dit flink in de papieren lopen indien je gebruik maakt van een niet gecontracteerde zorgverlener, de kans bestaat dat je dan slechts 65% van de marktconforme prijs vergoedt krijgt van de verzekeraar.

Let wel de hoogte van de vergoedingen dienen na deze uitspraak wel aan twee voorwaarden te voldoen:

  1. Verzekeraars moeten minimaal de kosten van dezelfde zorg bij een gecontracteerde aanbieder als uitgangspunt nemen om de hoogte vast te stellen van het te vergoeden bedrag
  2. Het mag geen hinderpaal vormen om geen gebruik te maken van de zorg die deze zorgverlener levert, omdat de vergoedingen zo laag zijn dat het de verzekerden remt om hier gebruik van te maken

Problemen met de vergoedingen voorkomen?

Dan kun je het volgende zorgseizoen voor de zorgverzekering 2020 het beste kiezen voor een zorgverzekering met een restitutie dekking. Hiermee zorg je ervoor dat te allen tijde alle kosten voor 100% gedekt worden (met uitzondering van fraude). Deze verzekering kost een paar euro meer per maand, maar geeft wel uitsluiting van het lopen van een risico op het niet vergoed krijgen van je behandeling.

Wil je weten welke zorgverzekeraars een restitutiepolis hebben?

Op onze pagina zorgpremie vergelijken 2020 kun je een selectie maken in de polissen, na het invullen van je gegevens kun je hier aangeven dat je vrije zorgkeuze wenst. Je ziet dan enkel de zorgverzekeraars die een volledige restitutiepolis aanbieden.

Kom je er niet uit, of wil je graag geholpen worden bij het oversluiten van je zorgverzekering met eventuele collectiviteitskorting via ZorgverzekeringWijzer, dan kun je te allen tijde met ons bellen of mailen en wij helpen je graag verder.

 

 

 

Last Updated on 29 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiƫnt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.