Zorgverzekeraars maken meer winst!

Vorig jaar zagen we de krantenkoppen nog vers op ons netvlies, de zorgverzekeraars maakten stuk voor stuk verlies, mede door de stijgende kosten in de zorg, zowel bij het personeel als bij de behandelingen en dure medicijnen. Dit jaar zien we echter weer de verschuiving naar de positieve zijde van de lijn, de zorgverzekeraars maken weer winst!

Welk voordeel hebben wij, bij een zorgverzekeraar die winst maakt?

Een zorgverzekeraar beraamt de prijs van de zorgverzekering, zo ook die van de zorgverzekering 2020 straks, op de kosten die zij verwachten te gaan maken voor dat zorgjaar. Ook zit er aan de achterzijde van de verzekeraars nog een vereveningsmodel, waarbij de zorgverzekeraar van de overheid geld ontvangt voor bepaalde patiëntencategorieën en overige profielen, waar wij als verzekerden op dat moment aan voldoen. Hiermee dienen zij alle kosten te betalen voor de zorg die wij gebruiken voor dat modeljaar. Het voordeel dat hieruit voort kan komen, is dat de zorgpremie 2020 weer kan dalen of in ieder geval gelijk kan blijven. Dat is in het meest gunstige geval het resultaat.

Waarom geeft de zorgverzekeraar niet alle winsten terug?

Vooropstellend dat de verzekeraars vorig jaar verlies hebben gedraaid, dienen deze verliezen grotendeels gecompenseerd te worden met de winsten die dit jaar zijn gemaakt. Echter hebben we nog steeds te maken met de solvabiliteitsregeling van de Europese Unie, een regeling waar de afgelopen jaren meerdere zorgverzekeraars tegenaan hebben geschopt. Deze regeling heeft namelijk de afspraak dat de verzekeraars ook in financiële crisismomenten genoeg geld achter de hand moeten houden, om een faillissement te voorkomen. Deze regelgeving wordt dan ook vanuit de EU opgelegd en hier lijkt weinig aan te veranderen, dit heeft de oorzaak dat de zorgverzekeraars niet alle winsten weer terug kunnen geven aan de consument, maar dit op de plank moeten houden door wet en regelgeving.

Wat verwachten wij van de zorgpremie 2020

We hebben eerder al gezien dat er een aantal behandelingen in het basispakket zullen worden toegevoegd, zelfs nog dit jaar. We hebben nog te weinig informatie om een stelling te kunnen nemen wat dit met de zorgpremie gaat doen voor de zorgverzekering 2020. Blijf ons volgen en zodra we meer informatie hebben dan houden we je direct op de hoogte via onze kanalen.

 

Last Updated on 29 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.