Zorgverzekering 2023, wat verandert er voor jou?

Inkomensafhankelijke zorgpremie

De miljoenennota is gisteren gepresenteerd door de overheid tijdens “Prinsjesdag”. Hier worden altijd alle toeslagen en belastingen gepresenteerd voor het komende jaar. Wij nemen je mee in de veranderingen voor de zorgverzekering van 2023.

Het eigen risico van de zorgverzekering

Het verplichte eigen risico van de zorgverzekering, blijft voor het komende jaar gelijk aan de 385,- per jaar. Dat betekent dat indien je zorgkosten gaat maken, je meestal eerst aanspraak maakt op het eigen risico voor de eerste kosten. Lees hier meer over in het artikel: eigen risico.

De zorgpremie gaat stijgen in 2023

Zoals we nu kunnen zien in de presentatie van de cijfers, gaan we volgend jaar zo’n 10 euro per maand meer betalen aan de zorgpremie. Echter is dit nog in afwachting wat de zorgverzekeraars met deze zogeheten “rekenpremie” gaan doen. Ook daar zullen de kosten fors zijn gestegen, denk hierbij aan lonen maar ook het verbruik van gas en elektra, evenals de steeds minder wordende reserves die de zorgverzekeraars de afgelopen jaren hebben ingezet ter verlichting van de zorgpremie 2023.

Naar verwachting kunnen wij volgende week dinsdag de eerste zorgpremie verwachten voor de zorgverzekering 2023. Daar DSW ieder jaar, met uitzondering van het afgelopen jaar, standaard de zorgpremie presenteert een week na prinsjesdag.

De zorgtoeslag stijgt door

Helemaal in lijn met de stijging van de zorgpremie, stijgt ook de zorgtoeslag. De verwachtingen op dit moment zijn dat de toeslagen stijgen voor:

  • Alleenstaanden: 42 euro per maand
  • Gezinnen: 51 euro per maand

De reden hiervoor is daar we zien dat de minima aan alle kanten geraakt gaat worden deze periodes. De overheid wil dit zoveel mogelijk beschermen en lijkt hierdoor mee te komen met deze verhoging van de zorgtoeslag. Wil je weten wat zorgtoeslag is en hoe je dit kunt aanvragen, lees ons artikel: zorgtoeslag.

Zorgverzekeringen vergelijken

Wanneer kun je starten met het vergelijken van je zorgverzekering? Wij adviseren je om nog even te wachten met het vergelijken tot 12 november. Dit is de dag dat alle premies bekend gemaakt moeten zijn. Vanaf dat moment is ook onze vergelijker weer geheel gevuld met nieuwe data en kun je alles weer vergelijken voor de zorgverzekering 2023!

Last Updated on 21 september 2022 by Team ZorgverzekeringWijzer

Het deskundige team van ZorgVerzekeringWijzer, staat continu voor u klaar! Van het laatste nieuws binnen de wereld van de zorgverzekeringen of je te helpen met je zorgverzekering vergelijken.

Kom je ergens niet uit of wil je iets van ons weten, mail ons gerust en wij proberen je zo snel mogelijk op weg te helpen in de jungle van de zorgverzekeringen!