Een zwangere vrouw die gaat bevallen zonder medische indicatie kan er voor kiezen om thuis te bevallen, in een ziekenhuis of een kraamhotel.
Is de eigen verloskundige bij de bevalling aanwezig?
Als een zwangere vrouw in het ziekenhuis wil bevallen zonder medische indicatie, wordt dit een poliklinische bevalling genoemd. Als de zwangere vrouw weeën krijgt die gedurende één uur elke vijf minuten terugkomen en een minuut (of langer) aanhouden, bij gebroken vliezen of bloedverlies, belt zij de verloskundige. Zo spoedig mogelijk komt de verloskundige naar haar toe. De bevalling begint thuis, de verloskundige komt meestal een paar keer thuis kijken hoe de ontsluiting vordert. De verloskundige stelt het ziekenhuis op de hoogte en wanneer het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan, zal zij nogmaals bellen. Als er geen plaats is in het ziekenhuis van keuze, dan moeten ouders naar een ander ziekenhuis uitwijken. De verloskundige begeleidt de bevalling. Als er tijdens of na de bevalling problemen optreden, dan zal zij de gynaecoloog of kinderarts oproepen. Als de bevalling wordt begeleid door een gynaecoloog, dan wordt het een poliklinische bevalling met medische noodzaak. Wanneer de bevalling zonder problemen is verlopen, gaat de vrouw zo snel mogelijk weer met de baby naar huis toe.
Wat zijn de voordelen van bevallen in het ziekenhuis?
Een bevalling in het ziekenhuis heeft een aantal voordelen ten opzichte van een thuisbevalling;
bij complicaties die kunnen optreden, hoeft de vrouw niet meer vervoerd te worden
er is dichtbij medische zorg beschikbaar
alle medische apparatuur is aanwezig
op de kraamafdeling kunnen de vrouwen ervaringen met elkaar uitwisselen
er hoeven minder voorbereidingen getroffen te worden dan bij thuisbevallingen
genoemde voordelen geven de aanstaande moeder een veiliger/rustiger gevoel.
Wat zijn de nadelen van bevallen in het ziekenhuis?
Naast voordelen zitten er ook een aantal nadelen aan het bevallen in het ziekenhuis;
vreemde omgeving, niet de eigen afspraken en regels
minder privacy
meer kans op infectie
de baby ligt niet altijd bij de moeder op de kamer
altijd met weeën in de auto
je moet een eigen bijdrage betalen (verloskamer en verblijf)
Welke vergoeding krijg ik bij een poliklinische bevalling?
Vanuit de basisverzekering van je zorgverzekering wordt een vergoeding gegeven voor een poliklinische bevalling. Voor deze vergoeding geldt het eigen risico niet, je dient wel een eigen bijdrage te betalen. Indien je een aanvullende zorgverzekering hebt afgesloten bij je zorgverzekeraar, kom je mogelijk voor een hogere vergoeding in aanmerking. Raadpleeg de polisvoorwaarden om na te gaan op welke vergoeding je recht hebt. Aangezien de basisverzekering elk jaar wijzigt, is het raadzaam om contact met je zorgverzekeraar op te nemen (v.w.b. de polisvoorwaarden) als je in het nieuwe jaar gaat bevallen. N.b. indien de bevalling een medische noodzaak krijgt, dan kun je de vergoedingen zien op de pagina poliklinische bevalling medische noodzaak Wil je meer informatie over diverse onderwerpen gerelateerd aan het onderwerp zwangerschap? Dan kun je meer informatie vinden op de hoofdpagina zwangerschap & bevalling of kraamzorg.
Zorgverzekering vergelijken
Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met het verwerken van uw inschrijving...
Het is tijdelijk niet mogelijk om uw aanvraag te verwerken, probeer a.u.b. later opnieuw.
U bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief!
Het is mogelijk dat de bevestigingsmail in uw spam/ongewenste e-mail terechtkomt. U kunt dit voorkomen door info@zorgverzekeringwijzer.nl toe te voegen aan uw veilige lijst.