Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding zwangerschap en bevalling 2019

Wat gebeurt er tijdens de zwangerschap?

Tijdens de eerste drie maanden van een zwangerschap hebben veel vrouwen last van misselijkheid. Ook kunnen geuren van bepaalde levensmiddelen als onprettig worden ervaren. Tijdens de middelste drie maanden van de zwangerschap voelen de meeste vrouwen zich het best. Gedurende de laatste drie maanden neemt het kind in gewicht toe en groeit snel. Hierdoor is de vrouw vaker vermoeid. Een zwangere vrouw komt vanaf het begin van de zwangerschap tot aan de bevalling ongeveer 12 kilogram aan. Er zijn ook vrouwen die tijdens de zwangerschap veel meer aankomen (25 kilogram). Een normale zwangerschap duurt ongeveer 37 tot 42 weken.    

Moet ik mijn leefstijl aanpassen tijdens de zwangerschap?

Een gezonde leefstijl is altijd belangrijk, gedurende de zwangerschap is dit extra belangrijk. Het gebruik van alcohol en roken kunnen nadelige gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Het kan nadelig zijn voor de ontwikkeling en gezondheid van het kind. Ondanks dit feit, blijft een aantal vrouwen toch roken of alcohol gebruiken gedurende de zwangerschap. De giftige stoffen die worden geïnhaleerd tijdens het roken, kunnen de groei van de vrucht beïnvloeden. De vrucht krijgt minder voedingsstoffen en minder zuurstof, hierdoor is het gewicht van de baby gemiddeld 250 gram lager dan bij een baby van een vrouw die niet heeft gerookt tijdens de zwangerschap. De kans op een miskraam wordt vergroot door roken tijdens de zwangerschap. De baby van een moeder die tijdens de zwangerschap heeft gerookt, heeft tijdens het eerste levensjaar meer kans op luchtweginfecties. Het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap kan gedurende de gehele zwangerschap de foetus beschadigen, omdat alcohol doordringt door de placenta. De gevolgen van alcohol- gebruik tijdens de zwangerschap kunnen o.a. zijn: de baby slaapt slechter en reageert trager. Het komt vaak voor dat deze kinderen meer sociale problemen en leerstoornissen krijgen. Daarom wordt alcoholgebruik totaal afgeraden, zelfs één glas per dag kan al nadelig zijn voor de ontwikkeling van het kindje. Voor alle vragen die je hebt over een gezonde leefstijl tijdens de zwangerschap, kun je bij je verloskundige terecht.

Hoe verloopt de bevalling?

Als de baarmoeder zich begint samen te trekken (weeën) wordt de bevalling ingezet. De baarmoedermond verandert. Het breken van de vliezen waardoor het vruchtwater naar buiten stroomt, kan ook het begin van de bevalling zijn. Door de weeën gaat de baarmoedermond open. Het opengaan van de baarmoedermond noemt men de ontsluiting. Als er een diameter van ongeveer 10 centimeter is bereikt, dan spreekt men van een volledige ontsluiting. Hierna ontstaan de persweeën. De vrouw moet nu actief mee gaan persen. Meestal wordt het kind dan binnen een uur geboren. Ongeveer een kwartier/half uur na de geboorte van het kind wordt de placenta uitgestoten. Tijdens de zwangerschap heeft het kind via de placenta zuurstof en alle voedingsstoffen  gekregen om te groeien. De placenta heeft ook alle afvalstoffen van het kind afgevoerd.   


Een pasgeboren baby

Wat zijn de vergoedingen voor zwangerschap en de bevalling?

Omdat er verschillende behandelingen en onderwerpen behoren tot de groep zwangerschap en bevallen, is onderaan deze pagina de mogelijkheid, meer informatie te vinden per specifiek onderdeel. Per artikel vind je informatie en per zorgverzekeraar de vergoedingen.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding zwangerschap en bevalling 2019 scoort gemiddeld: 7 2,1 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.