Vergoeding bindweefselmassage 2025

Wanneer gebruik maken van bindweefselmassage?

Massage van het bindweefsel kan worden toegepast bij verschillende klachten, zoals:

  • maag- en darmaandoeningen
  • doorbloedingsstoornissen
  • migraine
  • hoofdpijn
  • aandoeningen aan het bewegingsapparaat       
  • gewrichtsproblemen          
  • littekens.

Cellulitis kan ook worden behandeld door middel van een stevige bindweefselmassage. Soms spreekt men van een sinaasappelhuid als iemand cellulitis heeft. Het is een ontsteking van het onderhuidse bindweefsel met als gevolg dat de huid er uit ziet als een sinaasappelschil.
Een massagetherapeut, fysiotherapeut of masseur, kan een bindweefselmassage geven. De laag die zich tussen de huid en de spieren bevindt is de bindweefsellaag. Deze massage heeft als doel de doorbloeding van de huid te verbeteren, met als gevolg dat het bindweefsel in een betere staat raakt en de huidconditie daardoor wordt verbeterd.   

Wat is bindweefselmassage?

Bindweefselmassage is een reflexzonemassage. Er wordt vanuit gegaan dat op het lichaam zones aanwezig zijn die in verbinding staan met alle organen en klieren van het lichaam. Door deze massage worden deze zones gestimuleerd, als gevolg hiervan wordt ook het orgaan gestimuleerd, aanwezige blokkades kunnen hierdoor worden opgeheven. Er wordt een speciale techniek uitgevoerd, hierbij wordt invloed uitgeoefend op het bindweefsel. De massage technieken bestaan uit het rollen van de huid en/of lichte aanrakingen. De behandelfrequentie is afhankelijk van de klacht en wordt per persoon vastgesteld. Het lichaam moet vaak wennen aan een bindweefselmassage. Na een behandeling kan de huid rood zijn, er kunnen ook blauwe plekken ontstaan. Deze verschijnselen moeten binnen 24 uur zijn verdwenen.

Welke vergoeding is er voor bindweefselmassage?

Voor bindweefselmassage wordt geen vergoeding verstrekt vanuit de basisverzekering. Indien je een aanvullende verzekering bij je zorgverzekeraar hebt afgesloten, kom je mogelijk in aanmerking voor een (gedeeltelijke) vergoeding. Voor deze vergoeding geldt geen eigen risico. Raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden van je zorgverzekering. Hierin wordt vermeld of je recht hebt op een vergoeding en aan welke voorwaarden moet worden voldaan, om voor een vergoeding in aanmerking te komen. Bekijk in de onderstaande tabel de vergoedingen per zorgverzekering.

Dit artikel is geschreven door:
Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl en daarnaast al ruim 15 jaar gespecialiseerd SEH verpleegkundige in het Erasmus Medisch Centrum van beroep.

BIG registratie: 09063142330

Bekijk Frans op LinkedIn.

Heb je vragen of tips, je kunt mij bereiken per e-mail.