Vergoeding borstverkleining 2025

Wanneer is een borstverkleining nodig?

Wanneer de borsten te zwaar zijn, waardoor rug-, schouder-, en/of nekklachten optreden, kunnen vrouwen besluiten tot een borstverkleining. Bij verslapping van de huid en/of uitzakking van de borsten, waardoor de vrouw een onprettig gevoel heeft over haar uiterlijk, kan er overwogen worden de borsten te verkleinen. Te grote borsten kunnen de vrouw ook belemmeren om te sporten. Naast overtollig huid, wordt tevens klier en/of vetweefsel verwijderd bij een borstverkleining.
           

Welk onderzoek wordt gedaan voorafgaand aan de borstverkleining?

Vooraf aan de ingreep, vindt er een persoonlijk consult plaats met de plastisch chirurg en de assistente. De wensen van de vrouw worden dan besproken en er wordt gekeken of deze wensen haalbaar zijn. De plastisch chirurg onderzoekt de vrouw uitgebreid, waarbij hij let op de kwaliteit en kwantiteit van het borstklierweefsel en de huid. Ook wordt er onderzocht of de borstklier onregelmatigheden bevat. Hierna zal de plastisch chirurg vertellen wat de vrouw van de operatie kan verwachten, wat de ingreep precies inhoudt, hoe lang de operatie duurt en wat de leefregels zijn na de operatie. De voorgeschiedenis van de zorgvrager wordt besproken, zoals het gebruik van medicatie (sommige medicatie moet gestopt worden) en of de vrouw rookt (nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing, de vrouw zal een paar weken voor de operatie moeten stoppen met roken). Tijdens het preoperatieve onderzoek wordt het bloedbeeld geprikt, wordt er een hartfilmpje gemaakt en soms zijn er nog andere onderzoeken nodig. De vrouw spreekt de anesthesioloog, zodat ze goed voorbereid aan de behandeling kan beginnen.

Kun je na een borstverkleining dezelfde dag weer naar huis?

Meestal wordt een borstverkleining in een dagbehandeling verricht, maar soms wordt een opname van enkele dagen geadviseerd. De borsten zullen kleiner en steviger worden, maar er zullen altijd in enige mate littekens te zien blijven. De behandeling vindt plaats onder volledige narcose en duurt anderhalf tot drie uur. De plastisch chirurg tekent met een viltstift het operatiepatroon op de borsten af, alvorens hij begint met opereren. Er wordt een insnijding rond de tepelhof gemaakt en van daaruit schuin naar beneden. Op die plaats zal het litteken ontstaan. Soms wordt de tepelhof ook verkleind, zodat deze past bij de nieuwe cupmaat. De tepel wordt naar boven verplaatst. Er wordt voor een andere insnijding gekozen bij zeer grote of slappe borsten. Er wordt hier een verticale insnijding gemaakt van de tepelhof naar beneden en een horizontale insnijding in de huidplooi onder de borsten. De littekens vallen dan weg onder een bh of bikini. Het teveel aan borstklierweefsel wordt weggenomen en er wordt in beide borsten een drain geplaatst. Vlak na de operatie kunnen de borsten wat blauw verkleurd zijn door bloeduitstortingen. Na een paar weken zal dit weggetrokken zijn. De drains worden voor ontslag verwijderd. Het litteken kan de eerste tijd rood zijn, wat in de loop der jaren geleidelijk wegtrekt. Op het begin kan de tepel wat minder gevoelig zijn, maar dat gevoel komt bijna altijd weer terug. Twee weken na de operatie worden de uitwendige hechtingen verwijderd. De overige, inwendige hechtingen zijn oplosbaar. Na drie weken kan de vrouw de meeste dagelijkse werkzaamheden weer verrichten. Zware arbeid en sporten kunnen beter uitgesteld worden tot zes weken na de ingreep. De eerste tijd wordt aangeraden dag en nacht een stevige sportbeha te dragen. Zoals bij iedere operatie kunnen er bepaalde risico’s verbonden zijn aan de ingreep. Er kan een nabloeding of een infectie optreden. Er bestaat een groter risico op zulke complicaties, gezien de uitgebreidheid van de littekens. Het is voor de plastisch chirurg vaak moeilijk om exacte symmetrie te bewerkstelligen tussen de beide borsten. Slechts in uitzonderlijke gevallen zou de vrouw nog borstvoeding kunnen geven.

Een vergoeding borstverkleining van je zorgverzekeraar?

Je kunt aanspraak maken op een vergoeding borstverkleining, indien dit medisch noodzakelijk is. Hier worden verschillende criteria voor gesteld:
  • Borstomvang is cup DD of groter (of cup D bij iemand kleiner dan 1 meter 60) en de vrouw heeft last van hoge rugklachten of nek/schouderklachten, die ontstaan door de borstomvang en waarbij andere oorzaken zijn uitgesloten en andere therapieën zoals ondersteunende beha, pijnstilling en fysiotherapie niet afdoende blijkt te zijn
  • Hygiëne; chronisch smetten onder de borsten, waarbij voldoende hygiënische maatregelen en een adequate medische behandeling onvoldoende resultaat hebben gehad.
Elke ziektekostenverzekeraar kan hierbij nog eigen regels hebben; bijvoorbeeld een minimale leeftijdsgrens of alleen vergoeding borstverkleining bij klinieken waar de ziektekostenverzekeraar is aangesloten. Een borstverkleining zonder medische noodzaak wordt alleen vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Het is daarom verstandig om je zorgverzekering te vergelijken, alvorens je een keuze maakt. Kijk in de onderstaande tabel voor meer informatie over de vergoeding per zorgverzekeraar.