Vergoeding Consultatiebureau 2024

Voor welke leeftijd is het consultatiebureau?

Een consultatiebureau verzorgt, voor kinderen van 0 tot 4 jaar, de medische basiszorg en preventie. Het is een instelling die gratis adviezen geeft en onderzoeken verricht. Voor alle kinderen vanaf de geboorte tot 4 jaar is een consultatiebureau toegankelijk.

Wanneer is het eerste bezoek aan het consultatiebureau?

Elke geboorte in Nederland moet worden aangegeven bij de burgerlijke stand van de gemeente waar het kind is geboren. Het consultatiebureau krijgt bericht van de geboorte van het kind. In de eerste week na de geboorte komt een wijkverpleegkundige op bezoek, om het kindje een hielprikje te geven. Er wordt bloed afgenomen van het kindje, wat onderzocht wordt op verschillende aandoeningen. Na onderzoek wordt er alleen een bericht gestuurd als er een aandoening is gevonden. Meestal komt de wijkverpleegkundige in de tweede week na de geboorte thuis bij je op bezoek. Tijdens dit bezoek wordt er uitleg gegeven waarvoor het consultatiebureau is bedoeld. Het is ook mogelijk dat je direct voor een bezoek bij het consultatiebureau wordt uitgenodigd. Het consultatiebureau is voor kinderen tot 4 jaar

Moet je een afspraak maken voor het consultatiebureau?

De bezoeken op een consultatiebureau zijn op afspraak. Meestal heeft een consultatiebureau ook een inloopspreekuur. Op het inloopspreekuur kun je de vragen stellen, die niet kunnen wachten tot de volgende afspraak die je al eerder hebt gemaakt. De consultatiebureauassistente maakt een digitaal dossier aan voor je kind. Van elk bezoek worden gegevens van je kind in dit dossier vastgelegd. Meestal krijg je zelf een boekje waarin deze gegevens door jezelf kunnen worden bijgehouden. De onderzoeken bij je kind worden verricht door de consultatiebureauarts en de wijkverpleegkundige. De ontwikkeling en groei van het kind wordt gevolgd. Het kind kan gevaccineerd worden tegen een aantal ziektes zoals difterie, tetanus, polio en kinkhoest. De meeste bezoeken aan het consultatiebureau vinden plaats in het eerste levensjaar van het kind (ongeveer 7 keer).

Is het verplicht om naar het consultatiebureau te gaan?

Een bezoek aan het consultatiebureau is niet verplicht. Het is wel aan te raden om het consultatiebureau te bezoeken. Er wordt advies gegeven over voeding, slaapgedrag en verzorging van je kindje. De ontwikkelingen van je kindje worden gevolgd. Indien er problemen zijn, worden deze vroegtijdig opgespoord, een behandeling kan dan tijdig beginnen.

Moet het consultatiebureau zelf worden betaald?

Het consultatiebureau wordt volledig betaald vanuit het basispakket. Er moet wel rekening gehouden worden met het wettelijk eigen risico. Wil je meer informatie over diverse onderwerpen gerelateerd aan het onderwerp consultatiebureau? Meer informatie is te vinden op de hoofdpagina zwangerschap & bevalling of kraamzorg.