Vergoeding Herstel-, kuur- en vakantieoorden

Herstel-, kuur- en vakantieoorden

Een herstellingsoord wordt ook wel een zorghotel genoemd. Het doel van een herstellingsoord is om de patiënt zelfstandig terug te laten keren in de thuissituatie. De verblijfsduur is per patiënt verschillend, het hangt af van je situatie. Er zijn diverse redenen waarom mensen na een ziekenhuisopname niet direct naar huis gaan, maar eerst naar een herstellingsoord gaan.

Enkele voorbeelden:

  • De behandeling in een ziekenhuis is afgerond, er is nog medische nazorg nodig.
  • Mensen die behoefte hebben aan een lichte vorm van nazorg, medische zorg hoeft niet in de directe nabijheid aanwezig te zijn.
  • Mensen met behoefte aan 24 uur zorg- en dienstverlening. In de thuissituatie kan dit niet worden geregeld omdat bijvoorbeeld de zorgvraag zo intensief is dat deze niet door een mantelzorger kan worden opgevangen.
  • Als er geen mantelzorg kan worden gegeven, bijvoorbeeld bij mensen die geen familie of vrienden hebben die voor ze kunnen zorgen.
  • Een zorghotel is ook geschikt voor mensen die op vakantie willen, maar afhankelijk zijn van zorg en een aangepaste omgeving.

Wanneer is het goed om naar een kuuroord te gaan?

Een verblijf in een kuuroord is vooral goed voor de gezondheid door o.a. de aanwezigheid van gezonde lucht of geneeskrachtige bronnen. Enkele voorbeelden:

  • Het verloop van een reumatische aandoening kan beïnvloed worden door een verblijf in een reuma kuuroord.
  • Voor psoriasis patiënten is o.a. de aanwezigheid van veel zonlicht en van water met een hoge concentratie zout bij een kuuroord belangrijk. Veel patiënten verblijven soms jaarlijks in een kuuroord aan de Dode Zee omdat hier veel zonlicht en zout water is.
  • Voor astma patiënten zijn er luchtkuuroorden. Deze kuur bestaat vooral uit het langdurig blootstellen aan gezonde lucht. Davos (Zwitserland) ligt op grote hoogte in de Zwitserse bergen, hierdoor is de lucht droog en komt er geen huisstofmijt voor. Ook zijn er amper stoffen zoals bijvoorbeeld schimmelsporen of pollen, die astmatische reacties veroorzaken.

zorgverzekering kuuroord

O.a. kuuroord steigenberg in Bad pyrmont wordt door een aantal zorgverzekeraars gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering

Kan ik op vakantie met een chronische aandoening?

Voor iedereen is het fijn om van een vakantie te genieten. Mensen met een chronische aandoening, of met een lichamelijke of geestelijke handicap hebben meestal extra zorg of hulp nodig. Voor deze mensen zijn er speciale vakantieoorden. In een vakantieoord kan een patiënt recreëren en zijn er voorzieningen die speciaal op de aanwezige patiënten zijn gericht.
Enkele voorbeelden: Voor een nierpatiënt is het o.a. belangrijk dat er dialyse apparatuur aanwezig is. In een vakantieoord voor gehandicapte mensen is o.a. rolstoeltoegankelijkheid erg belangrijk.

Wat is de vergoeding voor herstel-,kuur- en vakantieoorden?
Er wordt geen vergoeding verstrekt vanuit de basisverzekering. Mogelijk ontvang je een (gedeeltelijke) vergoeding vanuit een aanvullende verzekering, mits je deze hebt afgesloten bij je zorgverzekeraar. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering staat vermeld, onder welke voorwaarden je in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering.