Vergoeding Repatriëring bij ziekte / ongeval

Wanneer vindt repatriëring bij ziekte of ongeval plaats?

Het repatriëren van een persoon of meerdere personen, betekent dat mensen die in het buitenland ziek worden of een ongeval krijgen onder begeleiding naar Nederland worden vervoerd. Repatriëring is alleen mogelijk als een persoon mag worden vervoerd, een arts beslist of iemand mag worden vervoerd. Repatriëring kan plaatsvinden met een vliegtuig of een ambulance. Als iemand in het buitenland in het ziekenhuis is opgenomen en daar een behandeling heeft ondergaan wordt hij/zij zodra dit medisch verantwoord is vervoerd naar Nederland om daar indien noodzakelijk de behandeling voort te zetten. Als iemand ziek is, dan is het niet toegestaan dat hij/zij zonder medische begeleiding wordt vervoerd. Stel dat iemand die ziek is en per vliegtuig wordt vervoerd, tijdens de vlucht onwel wordt, dan is het noodzakelijk dat er direct medische hulp aanwezig is.

Ambulance
Regelmatig wordt een ziek persoon vanuit het buitenland naar Nederland vervoert. De ambulances die worden ingezet beschikken over comfortabele brancards. Meestal kan een vriend(in) of familielid meereizen in de ambulance.

Wanneer kan je mee met een gipsvlucht?

Tijdens de wintersportvakanties worden vaak mensen naar Nederland gerepatrieerd omdat zij bijvoorbeeld een been hebben gebroken tijdens het skiën of snowboarden. Zij worden onder begeleiding per vliegtuig naar Nederland vervoerd, dit worden gipsvluchten genoemd. Veel patiënten moeten liggend worden vervoerd, hierdoor is veel ruimte nodig per patiënt. Bij aankomst in Nederland wordt iemand per ambulance of zorgtaxi naar de plaats van bestemming gebracht.

repatriering bij ziekte of ongeval zorgverzekering vergelijken 2019
Jaarlijks komen in de winter verschillende gipsvluchten naar Nederland

Wat is de vergoeding voor repatriëring vanuit het buitenland?

Er wordt voor repatriëring bij ziekte of een ongeval geen vergoeding verstrekt vanuit het basispakket. Mogelijk worden de kosten vergoed uit een aanvullend pakket, mits je deze hebt afgesloten bij je zorgverzekeraar. De meeste zorgverzekeraars bieden meerdere aanvullende pakketten aan, het is raadzaam voordat je op reis gaat deze te vergelijken, om vast te stellen of je goed bent verzekerd. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering wordt vermeld onder welke voorwaarden je recht hebt op een vergoeding. Voor een vergoeding vanuit een aanvullend pakket geldt geen eigen risico. Bekijk in de onderstaande tabel voor meer informatie per zorgverzekeraar.