Vergoeding Kraampakket 2023

Wanneer kun je een kraampakket aanvragen?

Als je +/- 7 maanden zwanger bent, kun je bij de meeste zorgverzekeraars een kraampakket aanvragen. Tijdens de bevalling en de eerste dagen na de bevalling hebben jezelf, de pasgeboren baby en de kraamverzorgende speciale middelen nodig. Deze middelen zitten samen in een pakket: het kraampakket. In een kraampakket zitten meestal de volgende middelen:
  • Een navelklemmetje
  • Kraamverband
  • Maandverband
  • Een of meerdere netbroekjes voor eenmalig gebruik
  • Steriele gaasjes voor het schoonmaken van de navel van de pasgeborene
  • Ontsmettingsmiddel
  • Een koortsthermometer voor moeder en kind
  • Een kraammatrasje/ matrasbeschermer; deze beschermt het matras tijdens en de eerste dagen na de bevalling
  • Watten
Per zorgverzekeraar kan de inhoud van het kraampakket afwijken. Bij iedere zorgverzekeraar is op de eigen website een overzicht beschikbaar van de inhoud van het kraampakket. kraampakket zorgverzekering vergelijken Kraampakket van zorgverzekeraar DSW

Wat is de vergoeding voor een kraampakket?

Vraag op tijd een kraampakket aan bij je zorgverzekeraar, zodat je deze op tijd in huis hebt voor de bevalling. Ook als je niet thuis bevalt, is het aan te raden een kraampakket in huis te halen. Er zitten dingen in, die je nog nodig kunt hebben voor je eigen verzorging en dat van je kindje. De kraamzorgorganisatie waarbij je je hebt ingeschreven, komt een paar weken voor je gaat bevallen bij je langs voor een kennismakingsgesprek en zal ook vragen of je het kraampakket al in huis hebt. Zo kan de kraamverzorgende jou en je pasgeboren kindje van de nodige verzorging voorzien. Als je een aanvullende zorgverzekering bij je zorgverzekeraar hebt afgesloten, ontvang je het kraampakket mogelijk gratis. Raadpleeg de polisvoorwaarden van je zorgverzekering. Indien je via een aanvullende verzekering geen kraampakket ontvangt, kun je dit zelf bij een apotheek kopen. Ook kun je bij de meeste zorgverzekeraars het kraampakket kopen. Wil je meer informatie over diverse onderwerpen gerelateerd aan het onderwerp zwangerschap, klik dan voor meer informatie op onderstaande doorverwijzing. Wil je meer informatie over diverse onderwerpen gerelateerd aan het onderwerp kraamzorg? Meer informatie is te vinden op de hoofdpagina zwangerschap & bevalling of kraamzorg.