Vergoeding natuurgeneeskunde 2024

Wat is natuurgeneeskunde?

Natuurgeneeskunde (alternatieve geneeswijze) richt zich op het stimuleren van het zelf genezend vermogen van de mens. Het doel is de gezondheid en weerstand van de mensen sterker te maken. De natuurgeneeskunde bestrijdt de ziekteverschijnselen niet, maar vergroot het zelf genezend vermogen. Er wordt uitgegaan van de emotie, geest en het fysieke lichaam. Dit is een holistische benadering, de mens wordt als geheel behandeld. Dit is het belangrijkste uitgangspunt bij de vorm van deze geneeskunde. Natuurgeneeskunde geldt in Nederland niet als een geneeskundige specialisatie. Behandelingen bij een natuurgeneeskundige berusten niet op wetenschappelijk bewijs. Het is een verzameling van geneeswijzen. Bewegingsleer, acupunctuur, meditatie, ontspanningstechnieken en fytotherapie vallen onder natuurgeneeskunde. Voor de behandeling worden alleen natuurlijke middelen en therapieën gebruikt zoals kruidenplanten, water, massage, acupunctuur en magnetiseren. Fytotherapie wordt ook wel kruidengeneeskunde genoemd, omdat het een behandeling is met 100% plantaardige middelen. vergoeding natuurgeneeskunde 2019 Natuurgeneeskunde is een verzameling van verschillende alternatieve geneeswijzen

Hoe ziet een behandeling volgens natuurgeneeskunde eruit?

Veel klachten kunnen worden behandeld, bijvoorbeeld hoge bloeddruk, stress, hyperventilatie, overgewicht en chronische vermoeidheid. Dit is slechts een gedeelte van de klachten die kunnen worden behandeld. De oorzaak van ziekten wordt gezien als een verstoring in het lichaam, die wordt veroorzaakt door meerdere factoren. Het ophopen van afval- en gifstoffen kunnen worden veroorzaakt door:
  • luchtverontreiniging
  • conserveringsmiddelen
  • negatieve spanningen en emotie
  • nicotine
  • alcohol
  • drugs
Het lichaam heeft zelf het vermogen om zich door de lever en de nieren te ontdoen van afval- en gifstoffen. De natuurgeneeskunde kan dit proces extra ondersteunen door ontgiftingstherapieën, dit is het reinigen van het lichaam van afval- en gifstoffen. Het reinigen van het lichaam gebeurt door je voedingspatroon en leefwijze te veranderen. Een ontslakkingskuur is een reiniging van het lichaam met als doel afval- en gifstoffen te verwijderen. Je kunt op twee manieren ontslakken Eén manier is alleen water en kruidenthee drinken. Bij de andere manier mag je ook fruit- en groentesappen drinken. De kuur wordt meestal een bepaald aantal dagen gevolgd. Je kan je lichaam ook reinigen door een detox voedingsprogramma te volgen gedurende een bepaalde periode, je volgt het programma meestal een week. Het is niet alleen een reiniging van het lichaam, maar ook een manier om op het juiste gewicht te blijven. Veel rauwe groenten eten en veel beweging is een belangrijk onderdeel van dit programma. Vooral biologische groenten en fruit worden geadviseerd.

Moet ik overleggen met mijn arts wanneer ik medicijnen gebruik?

Indien je medicijnen gebruikt die zijn voorgeschreven door je huisarts of specialist,  raadpleeg deze arts dan eerst, alvorens je gebruik gaat maken van kruiden van een natuurgeneeskundige. Bepaalde kruiden kunnen de werkzaamheid van je medicijnen beïnvloeden.

Artsenvereniging natuurgeneeskunde

In Nederland is er een vereniging voor artsen die natuurgeneeskunde toepassen. Het is de Artsenvereniging voor Integrale Geneeskunde (AVIG). De artsen die zijn aangesloten bij deze vereniging hebben als uitgangspunt het samenwerken met andere medische disciplines. Er wordt aangeraden om een arts te bezoeken die is aangesloten bij deze vereniging.

Welke vergoeding kan ik krijgen voor natuurgeneeskunde?

Vanuit de basisverzekering wordt geen vergoeding gegeven voor natuurgeneeskunde. De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden een deel van de behandeling. Verzekeraars vergoeden een consult (geheel of gedeeltelijk) bij een therapeut die is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten (VNT). In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering staat vermeld op welke vergoeding je recht hebt.