Vergoeding periostmassage 2025

Wat is periostmassage?

Veel voorkomende klachten bij mensen zijn schouderpijn, rugpijn en hoofdpijn. Om deze klachten op te heffen, zijn er meerdere vormen van massage mogelijk, waarvan periostmassage er één van is. Het is een speciale vorm van reflexologie. Het is tevens een vorm van bindweefselmassage en kan eventueel worden gecombineerd met andere massagevormen. Het doel van periostmassage is het verbeteren van de doorbloeding, hierdoor wordt een helende reactie van het lichaam gestimuleerd. Periostmassage wordt meestal ingezet als de patiënt voortdurend pijn ervaart, d.w.z. dat je ’s ochtends al met pijn opstaat en ’s avonds weer met pijn naar bed gaat. Een gewone massage heeft geen resultaat opgeleverd, of helpt onvoldoende.

Welke invloed heeft periostmassage?

Een periostmassage heeft invloed op dieper gelegen organen. Het periost (beenvlies) beschermt en voedt het bot. Het bestaat uit twee lagen een binnenste laag en een vezelrijke buitenste laag. Bloedvaten en zenuwen doorkruisen deze twee lagen. Beenvlies is zeer gevoelig voor pijn. Deze massagemethode wordt o.a. gebruikt bij:

  • schouderpijn
  • rugpijn
  • hoofdpijn
  • tenniselleboog
  • fibromyalgia.

De massage is een drukmassage op het beenvlies. De massage wordt door de therapeut met de knokkel van een vinger of vingertop in een bepaald ritme uitgevoerd, elk punt wordt 1 tot 2 minuten gestimuleerd. Welke punten worden gemasseerd is afhankelijk van de aandoening van de patiënt. Het aantal behandelingen is verschillend per patiënt. Een periostmassage mag alleen worden verricht door een therapeut die hiervoor speciaal is opgeleid.

Wanneer mag periostmassage niet worden toegepast?

Deze vorm van massage is niet voor iedereen geschikt en mag o.a. niet worden toegepast bij een patiënt die:

  • een ontsteking heeft
  • een tumor heeft
  • letsel heeft
  • antistollingsmiddelen gebruikt
  • osteoporose heeft.

Wat is de vergoeding voor periostmassage?

Je krijgt geen vergoeding voor periostmassage vanuit het basispakket. Een enkele zorgverzekeraar verstrekt een (gedeeltelijke) vergoeding als je een aanvullend pakket hebt afgesloten. Raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden van de zorgverzekering. Bekijk in onderstaande tabel de vergoeding per zorgverzekeraar.

Dit artikel is geschreven door:
Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl en daarnaast al ruim 15 jaar gespecialiseerd SEH verpleegkundige in het Erasmus Medisch Centrum van beroep.

BIG registratie: 09063142330

Bekijk Frans op LinkedIn.

Heb je vragen of tips, je kunt mij bereiken per e-mail.