Wat is proctologie?
De kennis van de “uitgang” van ons lichaam noemen wij proctologie. In Nederland zijn veel mensen die anale klachten hebben. Vaak lopen mensen door met deze klachten, totdat zij zoveel last ervaren en dan pas naar de huisarts gaan. Hierdoor kan een behandeling van een klacht/aandoening pas later worden ingezet. Een proctoloog behandelt alle klachten en aandoeningen rondom de anus, zoals bijvoorbeeld aambeien en fistels. Aambeien komen vaak voor, hiervoor zijn goede behandelingen. Minder bekend is fecale incontinentie (ongewild verlies van ontlasting). Veel voorkomende klachten bij een proctologische aandoening zijn:
- verlies van vocht uit de anus
- jeuk en/of pijn in de anus
- ongewild verlies van ontlasting
- bloedverlies bij de ontlasting
- zwaar gevoel in de anus
Wat zijn aambeien?
Als mensen bijvoorbeeld griep hebben wordt hier over gesproken, de meeste mensen die aambeien hebben spreken hier niet over. Terwijl veel mensen last hebben van aambeien. Aambeien zijn kleine zwellichamen, deze zorgen er voor dat de anus wordt afgesloten. De anus wordt niet tijdens de stoelgang afgesloten. Als de zwellichamen langere tijd onder grote druk komen te staan, kunnen deze naar buiten komen, dan ontstaat er een probleem. Er zijn inwendige, uitwendige en uitpuilende aambeien. Een uitwendige aambei kan je met de vinger voelen, het voelt aan als een pijnlijk, zacht bolletje. Inwendige aambeien kan je niet voelen. Omdat er op deze aambeien minder druk staat is dit minder pijnlijk dan uitwendige aambeien. Uitpuilende aambeien zijn inwendig, na de ontlasting kunnen deze mogelijk naar buiten komen en trekken daarna weer terug. Aambeien kunnen o.a. worden veroorzaakt door een zwangerschap, overgewicht, te weinig beweging, een slecht voedingspatroon en te lang op het toilet zitten. Voordat aambeien worden behandeld, wordt er eerst onderzocht wat de beste behandeling is, omdat er verschillende behandelingen mogelijk zijn.
Wat is fecale incontinentie?
Fecale incontinentie is een aandoening die vaak voorkomt. Het is een incontinentie voor ontlasting. Dit kan o.a. worden veroorzaakt door een kleine endeldarm of door een niet goed werkende sluitspier. Een niet goed werkende sluitspier kan zijn veroorzaakt door een beschadiging van de zenuwen die de sluitspier aansturen. Dit kan o.a. zijn veroorzaakt door een complicatie na een operatie, na een zware bevalling of na seksueel misbruik. Als het slijmvlies van de endeldarm herhaaldelijk ontstoken is, kan dit er mogelijk voor zorgen dat de ontlasting moeilijk op te houden is. Dit kan voorkomen bij de ziekte van Crohn, mensen met de ziekte van Crohn hebben een chronische darmontsteking. Mensen die last hebben van fecale incontinentie krijgen meestal eerst een dieet en/of medicijnen voorgeschreven. Indien dit niet helpt wordt er nader onderzoek verricht.
Krijg je een vergoeding voor proctologie?
Vanuit de basisverzekering wordt een vergoeding verstrekt. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering staan de voorwaarden vermeld om voor een vergoeding in aanmerking te komen. Voor deze vergoeding geldt het eigen risico. Kijk in onderstaande tabel voor een overzicht van de vergoedingen.