Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding prostaatonderzoek 2019

Prostaatkanker onderzoek

Prostaatkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij mannen. Het is erg lastig om prostaatkanker in een vroeg stadium op te sporen, aangezien er geen duidelijk symptomen zijn in het begin. Meestal krijgen de patiënten pijn in de rug of andere  botten doordat de kankercellen zijn uitgezaaid. Plasklachten zijn over het algemeen geen symptoom van prostaatkanker, meestal gaat het hierbij dan om een goedaardige vergroting van de prostaat. Het is echter wel verstandig om dan naar de huisarts te gaan. Er zijn een aantal risicofactoren die de kans op prostaatkanker verhogen, de belangrijkste zijn leeftijd en familiegeschiedenis. Onder de 50 jaar is het zeldzaam om prostaatkanker te krijgen, de meeste mannen met prostaatkanker zijn ouder dan 70 jaar. Ook hebben mannen, met een broer of vader die prostaatkanker heeft, een 2 keer verhoogd risico, dit geldt vooral als de kanker voor het 60ste levensjaar was vastgesteld. Een mutatie in het BRCA2-gen geeft ook een verhoogd risico op de ontwikkeling van prostaatkanker. Hiernaast spelen negroïde afgrond en voedingspatroon ook een rol. Het is tegenwoordig vrij makkelijk om de diagnose prostaatkanker te stellen, dit wordt gedaan met de PSA-test. PSA is afkorting voor prostaat specifiek antigen, welke door de prostaat wordt geproduceerd. De test meet de hoeveelheid van dit PSA eiwit, als dit eiwit toeneemt kan dit een aanwijzing zijn voor prostaatkanker. Echter kan een ontsteking of een vergroting van de prostaat ook leiden tot verhoogde PSA waarden, vandaar is vervolgonderzoek nodig. Dit wordt gedaan door middel van echografie via de anus en biopsie. Als uiteindelijk de diagnose prostaatkanker wordt gesteld, is verder onderzoek nodig om tumor grootte, agressiviteit en uitzaaiingen te bepalen.

Dit wordt gedaan door middel van

  • MRI
  • CT-scan
  • lymfeklierverwijdering en/of skeletscintigrafie.

Elk jaar krijgen ongeveer 11.500 mannen prostaatkanker en elk jaar zullen 2500 mannen hier aan overlijden. Ongeveer 70% van deze mannen komt voor curatieve behandeling in aanmerking. Behandeling bestaat uit bestraling, chemotherapie, hormoontherapie of werkzaam wachten. Als voor werkzaam wachten wordt gekozen, betekent dit dat het om een zeer traag groeiende tumor gaat, die nauwlettend word gecontroleerd en pas wordt behandeld als de gezondheid geschaad dreigt te worden. Er bestaat geen bevolkingsonderzoek voor prostaatkanker, het is dus van belang dat zodra je iets bemerkt aan het urineren, je meteen naar de huisarts gaat.

Bekijk hieronder het overzicht van de vergoedingen van het onderzoek naar prostaatkanker van je zorgverzekering.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding prostaatonderzoek 2019 scoort gemiddeld: 5 3,4 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.