Vergoeding prostaatonderzoek 2025
Wanneer dient prostaatonderzoek uitgevoerd te worden?
Prostaatkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij mannen. Het is erg lastig om prostaatkanker in een vroeg stadium op te sporen, aangezien er geen duidelijk symptomen zijn in het begin. Meestal krijgen de patiënten pijn in de rug of andere botten doordat de kankercellen zijn uitgezaaid. Plasklachten zijn over het algemeen geen symptoom van prostaatkanker, meestal gaat het hierbij dan om een goedaardige vergroting van de prostaat. Het is echter wel verstandig om dan naar de huisarts te gaan.
Er zijn een aantal risicofactoren die de kans op prostaatkanker verhogen, de belangrijkste zijn leeftijd en familiegeschiedenis.
- Vanaf de leeftijd van 50 jaar hebben mannen een verhoogde kans
- Ook hebben mannen, met een broer of vader die prostaatkanker heeft, een 2 keer verhoogd risico, dit geldt vooral als de kanker voor het 60ste levensjaar was vastgesteld
- Een mutatie in het BRCA2-gen geeft ook een verhoogd risico op de ontwikkeling van prostaatkanker
- Hiernaast spelen negroïde afgrond en voedingspatroon ook een rol
Het is van groot belang om prostaatkanker in een vroeg stadium te ontdekken en te behandelen, vooral met een belaste familieanamnese.
Het is tegenwoordig vrij makkelijk om de diagnose prostaatkanker te stellen, dit wordt gedaan met de PSA-test. PSA is afkorting voor prostaat specifiek antigen, welke door de prostaat wordt geproduceerd. De test meet de hoeveelheid van dit PSA eiwit, als dit eiwit toeneemt kan dit een aanwijzing zijn voor prostaatkanker. Echter kan een ontsteking of een vergroting van de prostaat ook leiden tot verhoogde PSA waarden, daarom is vervolgonderzoek nodig. Dit wordt gedaan door middel van echografie via de anus en biopsie. Als uiteindelijk de diagnose prostaatkanker wordt gesteld, is verder onderzoek nodig om tumor grootte, agressiviteit en uitzaaiingen te bepalen.
Dit wordt gedaan door middel van
- MRI
- CT-scan
- lymfeklierverwijdering en/of skeletscintigrafie
Elk jaar krijgen ongeveer 11.500 mannen prostaatkanker en elk jaar zullen 2500 mannen hier aan overlijden. Ongeveer 70% van deze mannen komt voor curatieve behandeling in aanmerking. Behandeling bestaat uit bestraling, chemotherapie, hormoontherapie of werkzaam wachten. Als voor werkzaam wachten wordt gekozen, betekent dit dat het om een zeer traag groeiende tumor gaat, die nauwlettend wordt gecontroleerd en pas wordt behandeld als de gezondheid geschaad dreigt te worden. Er bestaat geen bevolkingsonderzoek voor prostaatkanker.
Wie doet het onderzoek?
Het eerste onderzoek begint bij de huisarts. Deze vraagt of er prostaatkanker in de familie voorkomt, verricht een rectaal toucher en laat bovenstaande PSA-test uitvoeren. Wanneer de huisarts aanleiding ziet voor aanvullend onderzoek, wordt de man doorverwezen naar het ziekenhuis, waar hij verder onderzocht wordt door de uroloog. Deze zal verder onderzoek verrichten, waaronder bijvoorbeeld echografie, MRI, biopsie, PET- CT – scan en een botscan. Niet alle onderzoeken zijn altijd nodig.
Wordt prostaatonderzoek vergoed in 2025?
De onderzoeken die zijn aangevraagd door een arts worden vergoed door de basisverzekering. Je moet wel je eigen risico betalen.