Vergoeding Reuma kuuroorden 2025

Wat is Reuma?

Reuma is een term voor aandoeningen aan de spieren, gewrichten en pezen. Artrose (slijtage van het gewricht) en Artritis (ontsteking van de gewrichten) zijn de twee meest voorkomende soorten reuma. Stijfheid en/of pijn in spieren en gewrichten zijn de belangrijkste symptomen van reuma. Reuma is te behandelen, er wordt  bij elke vorm van reuma een andere behandeling toegepast. Bij elke behandeling van reuma is rust een belangrijk onderdeel. Rust is een belangrijk onderdeel van de behandeling, maar teveel rust is niet goed voor de gewrichten. De conditie en spierkracht gaan dan te snel achteruit. Mensen die in staat zijn om in beweging te blijven en op een verantwoorde manier te kunnen blijven oefenen, kunnen meestal de gewrichten beter blijven gebruiken.

Heeft een kuuroord voordelen voor reuma?

Voor mensen met een reumatische aandoening zijn er kuuroorden in binnen- en buitenland. Een verblijf in een kuuroord is een onderdeel van de totale behandeling van een reuma patiënt. Door te ontspannen en oefenen voelen de meeste reuma patiënten zich beter na een kuur. Een kuur in een kuuroord is een intensieve behandeling en is dus geen vakantie. Een verblijf in een reuma kuuroord duurt ongeveer één of twee weken. Er wordt voor elke patiënt een persoonlijk kuurprogramma opgesteld. Het doel is om de reumatische klachten aanzienlijk te doen verminderen. Enkele onderdelen van een kuurprogramma:
 • Het baden in thermaal water (water uit een natuurlijke bron)
 • Spierkracht en beweeglijkheid van de gewrichten verbeteren door actieve oefentherapie
 • Hydrotherapie (oefentherapie in het water)
 • Massages
 • Ontspanning zoals lezen, een wandeling maken, rusten
In de meeste kuuroorden worden extra behandelingen aangeboden, overleg met je behandelend arts welke behandeling (therapie) voor jou geschikt is. Mogelijke extra behandelingen kunnen o.a. zijn: acupunctuur, onderwaterstraalmassage, reflexmassage, elektrotherapie en manuele therapie. Na een verblijf in een kuuroord hebben de meeste reuma patiënten een betere conditie, de beweeglijkheid van de gewrichten is verbeterd en zij hebben minder last van pijn. Er moet wel rekening mee worden gehouden, dat je in het begin van een kuurprogramma meer last hebt van vermoeidheid en pijn. Je behandelend arts bepaalt of het medisch verantwoord is om je een behandeling te laten ondergaan in een kuuroord. Reuma kuuroorden zorgverzekering vergoedingen Nederland heeft één thermaal bron in Arcen, het heilzame water wordt opgepompt vanuit 892 meter diepte Bij diverse medische klachten wordt kuren afgeraden. O.a. bij de volgende klachten:
 • ernstige suikerziekte (diabetes)
 • open wonden
 • hoge bloeddruk
 • longproblemen
 • infectieziekten
 • ernstige hartaandoening.

Wat is de vergoeding bij verblijf in een reuma kuuroord?

In 2019 zijn veel zorgverzekeraars gestopt met de vergoeding van kuuroorden. Check je nieuwe polisvoorwaarden. Een verblijf in een kuuroord wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Een vergoeding kan worden verstrekt uit een aanvullende verzekering. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering wordt vermeld of je recht hebt op een vergoeding. Hierbij worden ook de voorwaarden vermeld om voor een vergoeding in aanmerking te komen. Er wordt meestal een bepaald maximum bedrag per jaar vergoed. In de onderstaande tabel kun je zien welke vergoeding je krijgt per zorgverzekeraar. De stichting kuren met reuma en het reumafonds hebben meer informatie over kuuradressen en binnen en buitenland.