Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding acupunctuur 2019

Vergoeding Acupunctuur?

De vergoeding acupunctuur verschilt per zorgverzekeraar. Er wordt geen vergoeding vanuit de basisverzekering van de zorgverzekering gegeven. Indien je een aanvullende verzekering hebt afgesloten, heb je mogelijk recht op een (gedeeltelijke) vergoeding. Raadpleeg de polisvoorwaarden van je zorgverzekering, om vast te stellen of je recht hebt op een vergoeding. Onderaan de pagina zie je de vergoedingen per verzekeraar met betrekking tot acupunctuur. 

Vergoedingen acupunctuur; Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een behandelmethode waarbij naalden op acupunctuurpunten in het lichaam worden gestoken. Oorspronkelijk is het een onderdeel van de Chinese traditionele geneeskunde. Deze methode is verbonden met de Chinese filosofie, lichaam en geest worden gezien als één geheel. Deze behandelmethode heeft als doel; het natuurlijk genezend vermogen van de mens te activeren. Er wordt beweerd dat acupunctuur al meer dan 2500 jaar wordt toegepast. In Nederland wordt acupunctuur gezien als alternatieve geneeskunde. Een acupuncturist wordt medisch niet erkend.Zowel artsen als niet-artsen voeren deze behandelwijze uit. De arts-acupuncturist kan zich aansluiten bij de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV) of bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA). Bij de NVA zijn tevens veel niet-arts acupuncturisten aangesloten. Andere beroepsverenigingen voor acupuncturisten zijn NVTCG Zhong en NWP.

Vergoeding acupunctuur

Waar bestaat de behandeling uit bij acupunctuur?

Naast de klassieke Chinese acupunctuur die bestaat uit naalden, bestant er ook een andere vormen van acupunctuur. Elektro-acupunctuur bijvoorbeeld, waarbij er gebruik wordt gemaakt van een zwakke, elektrische stroom die door de naalden loopt. Een andere vorm is laser acupunctuur waarbij er geen naalden worden gebruikt, maar men een lage intensiteit laserlicht op de gebruikelijke plaatsen straalt.

Bij de klassieke acupunctuur wordt op speciale acupunctuurpunten een zeer dunne naald in het onderhuids bindweefsel gestoken. Acupunctuurpunten staan via een interne verbinding in verbinding met een bijbehorend orgaan. Zij staan ook in verbinding met een meridiaan. In ons lichaam hebben wij twaalf hoofdmeridianen (zes Yin en zes Yang) en acht extra-meridianen. De energie in ons lichaam wordt geleid door deze meridianen. Indien hier een verstoring in optreedt, is dit merkbaar. Er ontstaat een disbalans waardoor er lichamelijke of psychische klachten kunnen ontstaan. Door de behandeling met de naalden kan de disbalans in het lichaam worden opgeheven. Hierdoor kan de energie weer door de meridianen stromen en wordt het lichaam weer in balans gebracht. Voor een overzicht voor de beste keuze voor acupunctuur vergoeding, kun je terecht in onze vergelijker

Welke klachten kunnen behandeld worden?
Veel klachten kunnen met acupunctuur worden behandeld zoals:

 • hoofdpijn
 • peesontstekingen
 • reuma
 • maagpijn
 • artrose
 • buikklachten
 • klachten vanuit het zenuwstelsel
 • gynaecologische klachten

Er zijn nog veel meer klachten die door een acupuncturist kunnen worden behandeld. De acupuncturist kan je hierover informeren. Een persoon hoeft niet altijd een aandoening te hebben om een behandeling te krijgen bij een acupuncturist. Personen die ook gebruik kunnen maken van de behandeling, zijn bijvoorbeeld personen die willen stoppen met roken, personen die willen afvallen of personen die graag minder stress in het leven willen ervaren.

Welk resultaat van de behandeling kun je verwachten?

Acupunctuur zorgt niet altijd voor het genezen van aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan kanker, chronische ziekten of anatomische afwijkingen. In deze gevallen kan acupunctuur de aandoening niet genezen, maar het kan wel een verlichting bieden aan symptomen zoals vermoeidheid en pijn. Na een operatie kan acupunctuur ook zorgen voor een verlichting van de pijn en een voorspoediger herstel. De behandelwijze van acupunctuur wordt steeds meer in Nederland gebruikt.

Wat is het uitgangspunt van Chinese geneeskunde?

Lichamelijke klachten worden in de Chinese geneeskunde gezien als een groter geheel. Dit kan betekenen dat een klacht in een bepaald deel van het lichaam, samenhangt met een klacht in een ander deel van het lichaam. Lichamelijke klachten kunnen bijvoorbeeld samenhangen met weersomstandigheden, met voedsel of met emoties. Bij Chinese geneeskunde wordt het lichaam niet alleen als materie gezien, maar ook als uitingsvorm van energie, terwijl in de Westerse geneeskunde het lichaam alleen als materie wordt gezien. Het doel is om het evenwicht in het lichaam te herstellen. Het evenwicht is voortdurend wisselend. Er vinden continu veranderingen in het lichaam en het leven van de mens plaats. Het basisprincipe van de Chinese geneeskunde is het Yin/Yang- principe. Dit principe houdt in, dat in alles altijd in twee polen wordt onderscheiden. Yin en Yang zijn zowel tegengestelde als aanvullende krachten. In het Chinees betekent Yin het donkere en Yang het lichte.
Een mens bestaat volgens de Chinese geneeskunde uit een Yin en Yang energie. Voor een optimaal functioneren van het lichaam, is het dan ook een vereiste dat Yin en Yang goed samenwerken. Wanneer Yin en Yang namelijk niet met elkaar in balans liggen, kan er een aandoening ontstaan. De verstoring van de balans van het lichaam kan worden behandeld door middel van acupunctuur.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding acupunctuur 2019 scoort gemiddeld: 46 3,6 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.