Vergoeding acupunctuur 2016

Vergoeding Acupunctuur?

De vergoeding acupunctuur verschilt per zorgverzekeraar, er wordt geen vergoeding vanuit de basisverzekering van de zorgverzekering gegeven. Indien u een aanvullende verzekering heeft afgesloten heeft u mogelijk recht op een (gedeeltelijke) vergoeding. Raadpleeg de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering om vast te stellen of u recht heeft op een vergoeding. Onderop de pagina ziet u de vergoedingen per verzekeraar met betrekking tot acupunctuur. 

Vergoedingen acupunctuur; Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een behandelmethode waarbij naalden op acupunctuurpunten in het lichaam worden gestoken. Oorspronkelijk is het een onderdeel van de Chinese traditionele geneeskunde. Deze methode is verbonden met de Chinese filosofie, lichaam en geest worden gezien als één geheel. Deze behandelmethode heeft als doel het natuurlijk genezend vermogen van de mens te activeren. Er wordt beweerd dat acupunctuur al meer dan 2500 jaar wordt toegepast. In Nederland wordt acupunctuur gezien als alternatieve geneeskunde. Een acupuncturist wordt medisch niet erkend.Zowel artsen als niet-artsen voeren deze behandelwijze uit. De arts-acupuncturist kan zich aansluiten bij de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV) of bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA). Bij de NVA zijn tevens veel niet-arts acupuncturisten aangesloten. Andere beroepsverenigingen voor acupuncturisten zijn NVTCG Zhong en NWP.

Vergoeding acupunctuur

Waar bestaat de behandeling uit bij acupunctuur?

Naast de klassieke Chinese acupunctuur die bestaat uit naalden bestaat er ook een andere vorm van acupunctuur dit is elektro-acupunctuur. Bij deze vorm van acupunctuur wordt er gebruik gemaakt van een zwakke elektrische stroom die door de naalden loopt. Een andere vorm is laser acupunctuur waarbij er geen naalden worden gebruikt maar men een lage intensiteit laserlicht op de gebruikelijke plaatsen straalt. Bij de klassieke acupunctuur wordt op speciale acupunctuurpunten een zeer dunne naald in het onderhuids bindweefsel gestoken. Acupunctuurpunten staan via een interne verbinding in verbinding met een bijbehorend orgaan. Zij staan ook in verbinding met een meridiaan. In ons lichaam hebben wij twaalf hoofdmeridianen (zes Yin en zes Yang) en acht extra-meridianen. De energie in ons lichaam wordt geleid door deze meridianen. Indien hier een verstoring in optreed is dit merkbaar. Er ontstaat een disbalans waardoor er lichamelijke of psychische klachten kunnen ontstaan. Door de behandeling met de naalden kan de disbalans in het lichaam worden opgeheven. Hierdoor kan de energie weer door de meridianen stromen en wordt het lichaam weer in balans gebracht.

Welke klachten kunnen behandeld worden?

Veel klachten kunnen met acupunctuur worden behandeld zoals:

 • hoofdpijn
 • peesontstekingen
 • reuma
 • maagpijn
 • artrose
 • buikklachten
 • klachten vanuit het zenuwstelsel
 • gynaecologische klachten

Er zijn nog veel meer klachten die door een acupuncturist kunnen worden behandeld. De acupuncturist kan u hierover informeren. Een persoon hoeft niet altijd een aandoening te hebben om een behandeling te krijgen bij een acupuncturist. Personen die ook gebruik kunnen maken van de behandeling zijn bijvoorbeeld personen die willen stoppen met roken, personen die willen afvallen of personen die graag minder stress in het leven willen ervaren

Welk resultaat van de behandeling kun je verwachten?

Acupunctuur zorgt niet altijd voor het genezen van aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan kanker, chronische ziekten of anatomische afwijkingen. In deze gevallen kan acupunctuur de aandoening niet genezen maar het kan wel een verlichting bieden aan symptomen zoals vermoeidheid en pijn. Na een operatie kan acupunctuur ook zorgen voor een verlichting van de pijn en een voorspoediger herstel. De behandelwijze van acupunctuur wordt steeds meer in Nederland gebruikt.

Wat is het uitgangspunt van Chinese geneeskunde?

Lichamelijke klachten worden in de Chinese geneeskunde gezien als een groter geheel. Dit kan betekenen dat een klacht in een bepaald deel van het lichaam samenhangt met een klacht in een ander deel van het lichaam. Lichamelijke klachten kunnen bijvoorbeeld samenhangen met weersomstandigheden, met voedsel of met emoties. Bij Chinese geneeskunde wordt het lichaam niet alleen als materie gezien maar ook als uitingsvorm van energie, terwijl in de Westerse geneeskunde het lichaam alleen als materie wordt gezien. Het doel is om het evenwicht in het lichaam te herstellen. Het evenwicht is voortdurend wisselend. Er vinden continu veranderingen in het lichaam en leven van de mens plaats. Het basisprincipe van de Chinese geneeskunde is het Yin/Yang- principe. Dit principe houdt in dat in alles altijd twee polen worden onderscheiden. Yin en Yang zijn zowel tegenstelde als aanvullende krachten. In het Chinees betekent Yin het donkere en Yang het lichte.

Een mens bestaat volgens de Chinese geneeskunde uit een Yin en Yang energie. Voor een optimaal functioneren van het lichaam is het dan ook een vereiste dat Yin en Yang goed  samenwerken. Wanneer Yin en Yang namelijk niet met elkaar in balans liggen kan er een aandoening ontstaan. De verstoring van de balans van het lichaam kan worden behandeld door middel van acupunctuur.

Voor een overzicht waar voor de beste keuze voor acupunctuur vergoeding kunt u terecht in onze vergoedingen vergelijker, deze wordt komende week gepresenteerd alhier op de website dus ook voor de acupunctuur vergoeding kunt u het beste terecht op onze website!

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding acupunctuur 2016 scoort gemiddeld: 27 3,1 5

Gemiddelde beoordelingVergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.