Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding second opinion 2018

Wanneer wordt een second opinion toegepast?

Second opinion houdt in dat u naar een andere arts dan uw behandelend arts gaat voor een oordeel over uw klachten en eventuele behandeling, het is een onafhankelijk deskundigenoordeel. Zo kan u meer zekerheid krijgen over de diagnose en geboden behandeling door uw behandelend arts. Het kan erg help vol zijn om de mening van een andere arts te vragen zodat u een andere kijk kan krijgen op zaken en een zeker gevoel krijgt over eventuele behandeling. U heeft altijd recht op een second opinion, in de regel wordt dit echter enkel toegepast bij langdurige twijfel over diagnose, bij zware of langdurige behandeling of wanneer aan de keuze van behandeling ernstige gevolgen kunnen zitten.

Kan een second opinion ook bij andere hulpverleners?

Een second opinion is niet enkel van belang voor behandeling onder een arts, maar ook bij;

  • fysiotherapie
  • tandarts
  • psycholoog 

Ook bij re-integratie of als u vanwege ziekte niet meer in staat bent tot het (tijdelijk) uitvoeren van uw beroep kunt u terecht voor onafhankelijk deskundigenoordeel  als u er met uw werkgever niet uitkomt.

De voornaamste reden om aan een second opinion te denken is onzekerheid, twijfel en gebrek aan informatie omtrent behandeling of diagnose. Alvorens u direct een second opinion aanvraagt is het verstandig uzelf te laten informeren via meerdere bronnen en zeker ook bij uw behandelend zorgverlener. Bespreek uw twijfels en gevoelens met uw behandelend zorgverlener, maar ook vrienden en familie kunnen een rol spelen in uw besluit. U kunt ook contact opnemen met een patiëntenvereniging, zij kunnen u over de ervaringen van andere patiënten vertellen en zijn goed op de hoogste van verschillenden specialistische behandelingsmogelijkheden.

Hoe vraagt u een second opinion aan?

Mocht u toch nog ernstige twijfels over diagnose of behandeling hebben kunt u natuurlijk een second opinion aanvragen. U doet dit via uw behandelaar aangezien dit uw behandelend zorgverlener blijft. Een second opinion is onafhankelijk en de zorgverlener die u de second opinion biedt zal de behandeling niet overnemen. Aanvragen van een second opinion komt vaak voor, behandelaars zijn dit gewend en u hoeft u dan ook niet te schamen om dit aan uw behandelend zorgverlener  voor te leggen. Mocht u echter niet op goede voet staan met uw zorgverlener kunt u ook via uw huisarts, zorgverzekering of patiënten vereniging een second opinion aanvragen. Het is verstandig om goed voorbereid naar uw second opinion te gaan om het meeste er uit te kunnen halen, schrijf al uw twijfels en vragen op en neem dit mee naar uw afspraak zodat u een weloverwogen keuze kunt gaan maken. Idealiter geeft een second opinion u hetzelfde advies als uw behandelaar. Mocht dit niet het geval zijn staat u voor een keuze. Waarschijnlijk heeft een van beide behandelingen uw uiteindelijke voorkeur. U zal dan ook de behandeling ontvangen die u prefereert.

Wat is de vergoeding voor een second opinion?

Een second opinion wordt vanuit het basispakket voor 100% vergoedt, de zorgverzekeraar stelt echter vaak wel criteria waar u aan moet voldoen wilt u voor vergoeding in aanmerking komen. Voor een second opinion geldt geen eigen bijdrage, wel betaalt u de wettelijk vastgestelde eigenrisico. Informeer dus goed bij uw zorgverzekering aan welke eisen u moet voldoen om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding second opinion 2018 scoort gemiddeld: 13 4,2 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.