Vergoeding Second opinion 2025

Wanneer wordt een second opinion toegepast?

Second opinion houdt in dat je naar een andere arts dan je behandelend arts gaat voor een oordeel over je klachten en eventuele behandeling, het is een onafhankelijk deskundigenoordeel. Zo kan je meer zekerheid krijgen over de diagnose en geboden behandeling door je behandelend arts. Het kan erg help vol zijn om de mening van een andere arts te vragen,zodat je een andere kijk kan krijgen op zaken en een zeker gevoel krijgt over eventuele behandeling. Je hebt altijd recht op een second opinion, in de regel wordt dit echter enkel toegepast bij langdurige twijfel over diagnose, bij zware of langdurige behandeling of wanneer aan de keuze van behandeling ernstige gevolgen kunnen zitten.

Kan een second opinion ook bij andere hulpverleners?

Een second opinion is niet enkel van belang voor behandeling onder een arts, maar ook bij;
  • fysiotherapie
  • tandarts
  • psycholoog
Ook bij re-integratie of als je vanwege ziekte niet meer in staat bent tot het (tijdelijk) uitvoeren van je beroep kun je terecht voor een onafhankelijk deskundigenoordeel  als je er met je werkgever niet uitkomt. De voornaamste reden om aan een second opinion te denken is onzekerheid, twijfel en gebrek aan informatie, omtrent behandeling of diagnose. Alvorens je direct een second opinion aanvraagt is het verstandig jezelf te laten informeren via meerdere bronnen en zeker ook bij je behandelend zorgverlener. Bespreek je twijfels en gevoelens met je behandelend zorgverlener, maar ook vrienden en familie kunnen een rol spelen in je besluit. Je kunt ook contact opnemen met een patiëntenvereniging, zij kunnen je over de ervaringen van andere patiënten vertellen en zijn goed op de hoogte van verschillenden specialistische behandelingsmogelijkheden.

Hoe vraag je een second opinion aan?

Mocht je toch nog ernstige twijfels over diagnose of behandeling hebben, kun je een second opinion aanvragen. Je doet dit via je behandelaar, aangezien dit je behandelend zorgverlener blijft. Een second opinion is onafhankelijk en de zorgverlener die je de second opinion biedt, zal de behandeling niet overnemen. Aanvragen van een second opinion komt vaak voor, behandelaars zijn dit gewend en je hoeft je dan ook niet te schamen om dit aan je behandelend zorgverlener  voor te leggen. Mocht je echter niet op goede voet staan met je zorgverlener kun je ook via je huisarts, zorgverzekering of patiënten vereniging een second opinion aanvragen. Het is verstandig om goed voorbereid naar je second opinion te gaan om het meeste er uit te kunnen halen, schrijf al je twijfels en vragen op en neem dit mee naar je afspraak, zodat je een weloverwogen keuze kunt gaan maken. Idealiter geeft een second opinion je hetzelfde advies als je behandelaar. Mocht dit niet het geval zijn, sta je voor een keuze. Waarschijnlijk heeft een van beide behandelingen je uiteindelijke voorkeur. Je zal dan ook de behandeling ontvangen die je prefereert.

Wat is de vergoeding voor een second opinion?

Een second opinion wordt vanuit het basispakket voor 100% vergoed, de zorgverzekeraar stelt echter vaak wel criteria waar je aan moet voldoen, wil je voor vergoeding in aanmerking komen. Voor een second opinion geldt geen eigen bijdrage, wel betaal je het wettelijk vastgestelde eige nrisico. Informeer dus goed bij je zorgverzekering aan welke eisen je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Start nu met je zorgverzekering vergelijken, en bespaar veel geld op je zorgverzekering!